Verbouwd Hospice Hardenberg heropend

Na een ingrijpende verbouwing is Hospice ’t Huis aan de Vecht in Hardenberg vrijdag 16 december officieel heropend. Om geïnteresseerden een kijkje te laten nemen, houdt het hospice zaterdag 17 december van 10.30 tot 17.00 uur open huis.

Het hospice is gevestigd aan de Jan van Arkelstraat 15 in Hardenberg en biedt na een grote verbouwing nu plek aan 3 gasten. Het wordt ook wel een ‘bijna-thuis-huis’ genoemd en biedt zorg aan ernstig (terminaal) zieken waarbij genezing niet meer mogelijk is en de levensverwachting zo’n 3 maanden is. De heropening werd vrijdagmiddag feestelijk gevierd.

Na een welkomstwoord van Piet Landstra, voorzitter van HGVZ (Hospice Groep Vechtzathe), mocht eerst Eberhard Dijkhuis wat vertellen over verbouwing. De hoofdaannemer vertelde uiteraard over de duurzame materialen die gebruikt zijn tijdens de verbouwing, maar benadrukte vooral de sociale duurzaamheid.

“Het gaat bij deze verbouwing uiteraard om duurzaamheid, maar ook vooral om het welzijn van mensen”, liet hij weten. De Sustainable Development Goals (SDG’s), noemde Eberhard in zijn toespraak. SDG’s zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken. Met dit in het achterhoofd heeft Dijkhuis de verbouwing gedaan.

De sociale duurzaamheid vond burgemeester Maarten Offinga wel een mooi bruggetje, want ook hij herhaalde de woorden van Eberhard dat het in het hospice om het welzijn van mensen draait. “We hebben met mensen te maken en hoe de toekomst er ook uitziet, we hebben elkaar nodig. Alles draait om het welzijn van mensen en dat maakt het hospice dan ook heel bijzonder”, liet de burgemeester weten.

Daarna mocht Maarten Offinga als burgemeester van Hardenberg, de openingshandeling verrichten. Met het doorknippen van een lint kon de deur geopend worden. Daarna volgde nog een papieren ‘deur’, waardoor de burgervader naar binnen stapte in de vernieuwde huiskamer. Daarmee was de opening een feit en mochten alle genodigden het resultaat van de verbouwing uitgebreid bewonderen.

Drie maanden

De verbouwing heeft ongeveer 3 maanden geduurd. Nu na de verbouwing beschikt het hospice over de gewenste drie gastkamers. De kamers hebben allemaal een eigen kleur en zijn vernoemd naar de stenen saffier, amber en jade. Er is een gezamenlijke huiskamer waarin de gast overdag kan vertoeven en vanwaar er uitzicht is op de prachtige tuin en de uiterwaarden van de Vecht. Ook deze was gericht op twee gasten en is uitgebreid om drie gasten de ruimte te kunnen bieden.

Bekijk hier de kamers:

 

De gasten zijn tijdelijk opgevangen in een passende locatie om dezelfde zorg te bieden met dezelfde voorzieningen. Vanaf maandag 19 december kunnen de gasten weer in het hospice terecht.

 

Tekst en foto’s: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde artikelen