Tijdreis van het Oerrund gelanceerd

De Koppel, Erve Vechtdal en Staatsbosbeheer lanceerden maandag 5 september de fietsroute ‘De tijdreis van het oerrund’.

Deze ruim 60 km lange route door het Vechtdal tussen Hardenberg en Varsen neemt de fietser mee door drie tijdperken,  van de jager-verzamelaars via de landman naar de moderne landbouw. Hoofpersonen zijn Ossie het oerrund en Schitter het brandrode rund. Deze route is een tweede uitgave in de reeks ‘Vechtdal Ontdekkingsreis’.

Bij Erve Vechtdal graast het oer-Hollandse brandrode rund, waarvan Schitter de eerste leidster was. Bij De Koppel is een oerrund schedel van 8000 jaar oud gevonden. Twee mooie verhalen, maar zijn ze verbonden? Dat blijkt inderdaad het geval: Schitter is een afstammeling van Ossie’, zo vertelt Ans Naber van De Koppel. Dus namen beide organisaties het initiatief, samen met Staatsbosbeheer, dit te vertalen in een fietsroute door tijd en landschap. Platform Gastvrij Hardenberg was bereid dit te financieren.

‘Een mooi voorbeeld van samenwerking, en meer betekenis geven aan het landschap’, aldus Simone Koggel van Erve Vechtdal. Boswachter Nico Arkes ging nader in op hoe deze tijdperken in het landschap te zien zijn en wat de link is met de hedendaagse landbouw.

   

Wethouders Ten Kate van Hardenberg en Bongers van Ommen namen een eerste exemplaar in ontvangst. Ze waren trots op de samenwerking: tussen de gemeentes, tussen natuur, landschap en historie. ‘De manier waarop deze route de bezoeker naar het landschap laat kijken is verrassend en een aanwinst voor het toeristisch aanbod’.

De papieren versie van de route  is bij De Koppel en Erve Vechtdal verkrijgbaar, de route is ook digitaal beschikbaar in de app Fietsen in Overijssel (gratis te downloaden).

 

Gerelateerde berichten