Terug in de tijd in Den Ham

Wolven, heksen en (bij)geloof was het thema van het Historisch Schouwspel 2022 in Den Ham. Een evenement waar veel bezoekers uit de hele regio op af komen. Zaterdag 10 december ging Den Ham terug in de tijd naar het jaartal 1678.

Ieder jaar wordt in Den Ham het Historisch Schouwspel gehouden. Door corona kon deze traditie twee jaar niet doorgaan, het laatste schouwspel was in 2019. Nu kon de traditie weer in ere hersteld worden. Ieder jaar wordt er een thema en een jaartal uitgezocht. Dit jaar was het thema Wolven, heksen en (bij)geloof! en het schouwspel speelde zich af in 1678. Gebaseerd op historische feiten en personen worden er diverse scenes gespeeld. Hieraan werken zo’n 150-200 spelers en figuranten mee.

Eenmaal bij de entree aan de Brinkstraat stapt u terug in de tijd, het Historisch Schouwspel in. Je wordt letterlijk meegenomen in de gebeurtenissen van toen, af en toe met knipoog. Er valt veel te zien, te lachen en te bewonderen. De oude huizen rondom De Brink, de schapen en de kampvuren her en der doen de rest. In de Taveerne, bij de Kerk aan de Brink zijde, kon de inwendige mens worden versterkt. Bij de diverse marktkramen zijn allerlei, veelal streekgebonden, producten te verkrijgen.

 

Geloof in de natuurgeneeskunst, toverij was niet ongewoon in de 17e eeuw. Het raakte in sommige gemeenschappen in de 17e eeuw aan het geloof in hekserij. In het jaar 1678 heeft de schout van Den Ham een mooi staaltje hiervan in het protocol vastgelegd. Er waren, gebaseerd op deze feiten diverse shows te zien. Zo werd er een vermoedelijke heks gewogen. Tanden werden getrokken op de ouderwetse manier. Er waren ‘kwakzalvers’ bezig. Maar ook waren er hele families die hun ‘gewone’ dagelijkse dingen deden. Verder waren er nog straatmuzikanten, en liepen er diverse verklede personen zoals armoedzaaiers rond door het publiek. Ook in de kerk waren er verschillende optredens te zien.

 

Er kwam veel publiek op het schouwspel af dat je van 13.00 – 20.00 uur kon bezoeken. Er ontstond op een gegeven moment zelfs een lange wachtrij bij de ingang. Dan moest je even wachten voordat je een ronde kon lopen, omdat het anders te druk werd en de spelers hun spel niet konden performen. Kortom het was wederom een groot succes en alles was erg professioneel opgezet.

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Omroep NOOS
Bron: Historisch Schouwspel Den Ham

 

Gerelateerde berichten