Storm Eunice slaat ongekend hard toe in IJsselland

Foto: Jeroen Eilander. De storm Eunice heeft flink huisgehouden in Veiligheidsregio IJsselland. Er zijn voor zover bekend geen slachtoffers of gewonden gevallen, maar de schade en overlast zijn erg groot. Er zijn veel schades en overlast gemeld.  

Sinds vrijdagmiddag is de brandweer op basis van telefoontjes naar de centrale meldkamer van de regio bijna 300 keer uitgerukt. Daarnaast zijn er nog zo’n 200 meldingen lokaal afgehandeld door de brandweerposten in de gemeenten.

Impact schade
Meest voorkomende overlast en schade is veroorzaakt door omgevallen bomen en rondvliegende voorwerpen. Enkele voorbeelden: in Zwolle is van een aantal rijtjeshuizen het dak afgeblazen. De bewoners zijn opgevangen. Van de voormalige WRZV-hallen in Zwolle heeft het dak losgelaten en in Genemuiden is het dak van de brandweerkazerne deels losgewaaid.

Voorzitter Veiligheidsregio IJsselland Peter Snijders: “De schade is echt erg groot. Dit type weer is ongekend voor ons land en regio. De hulpdiensten hebben enorm hard gewerkt om alle meldingen af te lopen. Ik wil alle hulpverleners dan ook bedanken voor hun inzet. En ik wens alle inwoners die dit weekend de gevolgen van de storm moeten verwerken, repareren en opruimen veel sterkte toe.”

Schades in gemeente Hardenberg
Ook in de gemeente Hardenberg werden veel stormschades gemeld. Er zijn verschillende bomen omgewaaid en zijn er dikke takken afgebroken. Ontzettend veel vlaggen zijn kapotgewaaid of helemaal verdwenen. Ook zonnepanelen en dakpannen moesten het ontgelden. Aan de Paasberg in Hardenberg dreigde een boom op een woning te vallen. (zie filmpje onderaan de pagina)

Melden van schade
Er wordt nog steeds veel gebeld om schade door te geven of om melding te doen. Belangrijk is dat hiervoor het juiste nummer wordt gebruikt om overbelasting van de meldkamer te voorkomen. Bel bij acuut gevaar 112, bij geen spoed maar wel brandweer 0900-0904. Stormschade in de openbare ruimte kan gemeld worden bij de gemeente.

Vrijdagavond rond 23.30 uur aan de Paasberg in Hardenberg

Zaterdagmorgen: Boom omgewaaid op schoolplein Doekesschool Heemse

Zaterdagmorgen: dikke tak verspert voetpad bij sportveld Juventa Hardenberg

Zaterdagmiddag: zonnepaneel blijkt losgewaaid

Zaterdagmorgen boom heeft het begeven aan Latyrusstraat in Dedemsvaart

Vrijdagavond rond 23.30 uur aan de Paasberg in Hardenberg:

Gerelateerde artikelen