Stijging buurtkastjes in Dedemsvaart

Een pak rijst, een pot tomatensaus of zak soep. Het buurtkastje staat vol met allerlei lekkernijen van mensen die iets over hebben. Om anderen te helpen in armoede en om voedselverspilling tegen te gaan.

In Dedemsvaart schieten de buurtkastjes als paddenstoelen uit de grond. Er staan er inmiddels al vijf. In de Boekweitstraat, De Meerkoet, Zwiersstraat, De Praam en recentelijk aan De Magnolia. Mensen met een smalle beurs mogen uit de buurtkastjes levensmiddelen, verzorgingsproducten of andere spullen meenemen. De buurtkastjes zijn ook bedoeld om voedselverspilling tegen te gaan.

 

“Alles wordt duurder. De wekelijkse boodschappen in de supermarkt, kleding in de winkel en dan ook nog eens de stijgende energieprijzen. Voor velen wordt het steeds lastiger om de eindjes aan elkaar te knopen. In die gevallen kan alle hulp welkom zijn”, zegt Marie Scheffer. “Wij zien dat er steeds meer mensen die het echt moeilijk hebben gebruik maken van de kastjes, jonge gezinnen, alleenstaanden en ouderen.” Op de vraag waarom ze samen met haar moeder Annie en anderen zich inzet voor de mensen in nood, is de reactie; ”vanuit medeleven met de medemens in armoede. Overigens zijn wij ook blij met degenen die spontaan producten in de kastjes leggen, zo blijft het brengen en halen mooi in balans.”

 

De buurtkastjes in Dedemsvaart zijn ook een uitgiftepunt van Menstruatieproducten beschikbaar gesteld door het Armoedefonds (MUP). Via de Facebookpagina; ‘Leef en laat leven‘ is het initiatief bekendgemaakt, er zijn nu al 530 volgers. Deze pagina is gericht op Dedemsvaart. Daarnaast is er een landelijke variant, namelijk Facebookpagina Little Free Pantry. Op deze site kun je zien waar de buurtkastjes in heel Nederland staan. Iedereen die maar een buurtkastje heeft staan en beheert, kan zich bij Little Free Pantry aanmelden.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto: BelgaFoto

Gerelateerde artikelen