Start Brandpreventieweken 2021

De Brandpreventieweken 2021 zijn weer van start gegaan. De campagne staat in het teken van rookmelders. Per juli 2022 is het wettelijk verplicht om in elke woning op elke etage met verblijfsruimte een rookmelder te hebben.

 

Chiara: “Was de rookmelder niet afgegaan, dan waren we er niet meer geweest”
Modern meubilair en oplaadbare apparaten zorgen voor heviger en gevaarlijkere branden. Chiara uit Schiedam overkwam het onlangs toen een hoverboard aan de oplader ’s nachts in brand vloog: “Ik ben niet alleen mijn twee honden kwijt, maar ook al mijn bezittingen. De brandweer zei dat het een kwestie van seconden was. Als we de rookmelder niet hadden gehoord, hadden ook mijn kinderen en ik het niet overleefd.”

 

Campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart
Brandweer Nederland en de Nederlandse Brandwonden Stichting zijn per 1 oktober de campagne ‘Rookmelders redden levens’ gestart, om slachtoffers van een woningbrand te voorkomen. Joost Ebus van Instituut Fysieke Veiligheid (IFV) en lid van de Adviescommissie Nationale Brandpreventieweken: “Ik zie het dagelijks; branden die zich veel sneller ontwikkelen dan vroeger. En we weten uit recent onderzoek van de Brandweeracademie dat de rook die daarbij vrijkomt ook veel dodelijker is. Dat komt door de materialen die gebruikt worden zoals polyurethaanschuim in meubilair, maar ook lithium-ion batterijen in oplaadbare apparaten. Als die in brand vliegen staat je kamer binnen de kortste keren vol zeer giftige rookgassen en grote hoeveelheden roet. En dan hebben we het eerder over seconden dan over minuten”.

 

Veiligheid van de producten is de basis
De fabrikant en leverancier moeten ervoor zorgen dat hun producten veilig zijn. Dat is de basis. Maar de consument moet ook weten hoe apparatuur veilig te gebruiken en op te laden. En mocht er dan onverhoopt toch brand ontstaan, dan moet je op tijd gealarmeerd worden. Joost: “Elke seconde dat jij eerder weet dat er brand is, geeft je kostbare tijd om veilig buiten te komen. Rookmelders zijn daarbij echt van levensbelang.”

 

Rookmelders verplicht in alle woningen
Per 1 juli 2022 is het wettelijk verplicht om in je woning op elke etage met een verblijfsruimte een rookmelder te hebben. Op de campagnewebsite www.rookmelders.nl vind je een handige online tool die een persoonlijk advies geeft hoeveel rookmelders je nodig hebt om aan de rookmelderplicht te voldoen. Ook vind je er advies waaraan je een goede rookmelder herkent, waar je ze moet plaatsen en hoe te onderhouden. En tips om brand te voorkomen, hoe oplaadbare apparaten veilig op te laden en hoe je bij brand veilig buiten komt.

 

Gramsbergen, brand zaterdag 2 oktober:
Hieronder foto’s van een brand zaterdagmiddag in een garage in Gramsbergen. Deze brand sloeg razendsnel om zich heen. Het vermoeden is dat een laadpaal voor een elektrische auto kortsluiting had en de brand veroorzaakt heeft, dit is echter niet bevestigd.

Gerelateerde artikelen