Seizoensverwachting door Kevin van Dorp

Zaterdag 1 juni 2024 begint voor de meteorologen de zomer, dat heeft te maken dat de statistieken over de hele maand precies op de laatste dag van de maand bekend zijn waardoor er een gemiddelde van neerslag, zon etc. in een maandverslag kan worden verwerkt.

De astronomische zomer begint vaak op 21 juni en is dan tevens de langste dag van het jaar, deze datum is niet leidend, staan de zon, de maan en de aarde op 1 lijn, dan begint op het noordelijk halfrond de zomer.

Juni, juli en augustus worden gezien als zomermaanden. 1 september begint de herfst. De zomers van de afgelopen 5 jaar waren erg droog en er viel weinig neerslag, voor een onweers- liefhebber als ik was er dan ook weinig te beleven.

Modellen en verwachtingen

Een seizoensverwachting wordt gemaakt aan de hand van bepaalde stromingen in de atmosfeer, denk aan poolwervel, straalstroom, zeestromingen etc. Op basis daarvan worden er modellen gemaakt die voor wel 3 maanden vooruit kunnen kijken, u denkt vast dat dat niet kan? Maar tegenwoordig kan er veel, seizoensverwachtingen komen meestal 60% van de tijd uit.

Maar het blijft een verwachting dus het kan ook zomaar veranderen maar vaak komt het uit.

Wat gaat de zomer van 2024 brengen?

Kort gezegd, we krijgen met een normale wisselvallige zomer te maken. De zomer wordt over het algemeen tropisch, tropisch is 30 graden of meer. Zo nu en dan trekken er regenzones over maar er kunnen ook stevige buien met onweer vallen. Maar over het algemeen is de zon vaak aanwezig, maar zo nat als de afgelopen 5 maanden wordt het niet.

Hondsdagen

Daarnaast krijgen wij in juli met de hondsdagen te maken, begint deze nat, dan blijft het de gehele periode nat maar begint de 1e dag droog, dan blijft het ook vaak droog. Dit is nog even afwachten.

Voor nu een fijne en zonnige zomer gewenst.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stock

Gerelateerde berichten