Rutte ontsteekt Bevrijdingsvuur in Zwolle

Overijssel is in 2023 de gastprovincie van de Nationale Viering van de Bevrijding. In Zwolle werd dan ook met het ontsteken van het Bevrijdingsvuur het startsein gegeven voor de veertien Bevrijdingsfestivals.

 

Ontsteken Bevrijdingsvuur

Minister-president Rutte mocht vrijdag in Zwolle om 13.00 uur het Bevrijdingsvuur op het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle ontsteken. Hij deed dit samen met zangeres Froukje, Ambassadeur van de Vrijheid. Het ontsteken van het vuur, is het startsein voor de veertien Bevrijdingsfestivals in het hele land. Ook de Oekraïense zangeres Roxolana was in Zwolle en hield samen met Froukje de Oekraïense vlag omhoog. Samen zongen zij een speciaal voor hun gecomponeerd lied.

 

In het water

Toen het feest eenmaal kon beginnen, gingen de optredens van start. Echter de feestvreugde in Zwolle was van korte duur, want nog geen uur later (rond 14.00 uur) is het festival stilgelegd. Dit in verband met een flinke onweersbui die over het festivalterrein trok. Ook Groningen en Assen hebben het feest vanwege de pittige onweersbuien een tijdje stilgelegd. Later op de middag zijn alle feesten alsnog hervat.

 

Op het festival in Zwolle konden rond 15.00 uur de optredens weer beginnen. Toch werd het niet meer zo druk als in het begin vanmiddag. Oorzaak bleek de slechte communicatie op het terrein. Het was voor de aanwezigen niet duidelijk of het festival überhaupt nog werd hervat. Daarom zijn veel mensen maar naar huis gegaan.

Bezoekers die afgewacht hadden, konden er later alsnog een feest van maken. De optredens gingen weer vrolijk verder. De regen die toen nog viel mocht de pret niet drukken. Volgens de bezoekers was de sfeer helemaal top.

Ambassadeurs van de Vrijheid

Froukje Veenstra (21), Tabitha Foen-A-Foe (30) en MEAU (22) zijn dit jaar de Ambassadeurs van de Vrijheid. De drie zangeressen vlogen vrijdag 5 mei met een helikopter over Nederland naar diverse locaties om op te treden op de Bevrijdingsfestivals. Zo wilden zij samen met de bezoekers stilstaan bij het belang van vrijheid.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten