Ruim 160 mensen gaan de uitdaging aan

Vitaal Vechtdal heeft in Ommen maandagavond 3 oktober voor de 10de keer de cursus ‘Ik stop ermee’ gehouden. Tijdens deze cursus gingen 160 mensen de uitdaging aan om te stoppen met roken. 

Vitaal Vechtdal stimuleert mensen om nieuwe gezonde gewoontes aan te leren. Stoppen met roken is daar natuurlijk al één van. Daarom gingen er 160 mensen de uitdaging aan om vanaf maandagavond 3 oktober te gaan stoppen met roken. De avond werd geopend door Wethouder Alice van den Nieuwboer van de gemeente Ommen.

Zomaar je laatste sigaret oproken gaan niet zonder slag of stoot. Cursusleider Hugo Hairwasser gaf tijdens de cursus aan dat er twee soorten monsters zijn. Kleine monsters (lichamelijke ontwenningsverschijnselen van korte duur) en het grote monster (dat komt iedereen een keer tegen op een moeilijk moment waarop je normaal gesproken ALTIJD zou roken). “Als je dat grote monster weerstaat, dan heb je gewonnen”, aldus Cursusleider en ex-roker Hairwassers.

Roken is niet lekker, stoer of helpend bij stress. Wanneer je rookt wil je de ontwenningsverschijnselen die de vorige sigaret heeft veroorzaakt opheffen. Tijdens de cursus werd er verder in gegaan waarom het zo moeilijk is om te stoppen. Dat kan fysiek, maar ook mentaal zijn. Ook werden er tips gegeven over wat je wel en niet moet doen om echt te kunnen stoppen met roken en wat er kan worden verwacht na het stoppen. Met praktische adviezen probeert Hairwassers de stopper zo goed mogelijk te begeleiden: drink een glas warm water in de ochtend en ontbijt, bijvoorbeeld.

Tijdens de cursus werd ieder anderhalf uur een korte rookpauze ingelast. Aan het eind van de avond was het moment daar van de laatste sigaret: Ik stop ermee! Wil je ook stoppen met roken? In januari 2023, de tijd van goede voornemens, is er opnieuw een cursus Ik stop ermee. Meer informatie of aanmelden: Vitaal Vechtdal.

Tekst: Jeffrey Varweg – Omroep NOOS
Foto’s: Vitaal Vechtdal – Cursus `Ik Stop ermee!’

Gerelateerde berichten