HARDENBERG – Bedrijventerrein De Boschkamp in Hardenberg lijkt niet onder een gelukkig gesternte geboren te worden. Een failliete eigenaar, een voormalige eigenaar die niet wil verhuizen, stikstof en bezwaren zijn een paar ingrediënten, die samen vertraging opleveren. De gemeente verwacht niet dit jaar nog eigenaar van de gronden te worden. “Meer realistisch is dat de gronden medio 2026 aan ons worden geleverd”, aldus burgemeester en wethouders.
Het gebied De Boschkamp ligt in de hoek van de J.C. Kellerlaan en Jan Weitkamplaan en heeft al sinds 2001 (deels) de bestemming bedrijventerrein. Die bestemming wil de gemeente actualiseren en een bedrijventerrein van ruim vijf hectare realiseren.
De gemeente gaat uit van een behoefte van 21 hectare gronden voor lichte bedrijvigheid tot 2033. Dat moet worden ingevuld met Heemserpoort (waar nu een azc staat) en De Boschkamp (5,5 hectare). Het gaat om terreinen voor kleinere bedrijven. Er zou belangstelling zijn van ruim zestig personen/bedrijven. Voorbeelden zijn klussenbedrijven, autoreparaties, bedrijfsverzamelgebouw en interieurontwerpers.
De eigenaar van De Boschkamp was Megahome, maar dat bedrijf ging in 2016 failliet. De gemeente wil de gronden uit de failliete boedel kopen en dat leek te lukken. Er is een concept koopovereenkomst. In afwachting van een rechtszaak ligt de verkoop stil.
Burgemeester en wethouders leggen deze week in een brief aan de gemeenteraad de situatie uit. “Op de gronden bevindt zich nog een woonhuis, bewoond door de voormalige eigenaar van de gronden. Hij had een tijdelijk recht van voortgezet gebruik. Hij werkt niet mee aan de overeengekomen beëindiging en verzet zich tegen de door de curator geëiste ontruiming van de woning en gronden. Er spelen ook nog andere juridische kwesties, die maken dat de gronden nog niet beschikbaar zijn voor de bestemming bedrijventerrein”.
Omwonenden hebben ook zienswijzen tegen het ontwerp bestemmingsplan ingediend. “De belangrijkste grieven hebben betrekking op de bebouwing aan de randen van het gebied, de hoogte van de bebouwing, de categorieën bedrijven die er (kunnen) komen, de verkeersveiligheid en de aanwezige natuur.”
En dan is er nog het punt van stikstof. “De provincie neemt op dit moment geen aanvragen voor vergunningen op grond van de Omgevingswet in behandeling voor projecten waarbij stikstofdepositie aan de orde is. Een adviesbureau werkt aan een stappenplan om te bepalen welke vervolgonderzoeken nodig zijn om de vergunningsprocedure te doorlopen. Door de grote vraag naar deze adviezen én de onzekerheid over het standpunt van de overheid en provincie lopen we tegen vertraging aan. Op dit moment is niet te zeggen wanneer hierover duidelijkheid ontstaat. De gemeente kiest ervoor door te gaan met de planvorming.”
Tekst & foto: Wim de Jonge