Ontdektuin energie uit water officieel geopend

Hardenberg heeft er weer een nieuw leerzaam project bij. De ‘Ontdektuin energie uit water’ bij natuuractiviteitencentrum De Koppel in Hardenberg. De Ontdektuin energie uit water is vrijdag 17 juni officieel geopend.

De Ontdektuin energie uit water is vrijdag 17 juni officieel geopend door gedeputeerde van de Provincie Overijssel, Tijs de Bree. Hij mocht de strik van het ‘kastje’ afhalen. Daarna mochten Hans van Agteren, bestuurder waterschap Vechtstromen en Werner ten Kate, wethouder gemeente Hardenberg de ‘kast’ openen. Achter de deuren kwam een project tevoorschijn hoe wij water (uit de Vecht) kunnen gebruiken om gebouwen te verwarmen. Denk hierbij aan warmtepompen in een woning. Iedereen kan straks zelf ontdekken hoe je energie uit water kunt halen.

 

Nederland is een waterland, en toch speelt energieproductie met water hier (nog) geen grote rol. Naast zonnepanelen of windmolens, kun je ook de kracht van water gebruiken voor het opwekken van elektriciteit. Waterkracht is een duurzame vorm van energie, al zijn veel vissoorten er minder blij mee. Denk hierbij aan watermolens met hun schoepenrad.

 

De Ontdektuin energie uit water wil bezoekers deze verschillende vormen van energie laten ontdekken door middel van een aantal modellen. De modellen zijn allemaal te bezichtigen en iedereen kan er ook zelf mee aan de slag. Zo kom je er vanzelf achter en kun je uitproberen hoe je nu op de beste manier energie uit water haalt. Voor de scholen wordt nog een speciaal programma ontwikkeld om de jeugd te prikkelen, om zelf te leren en te ontdekken hoe energie opwekken met water in zijn werk gaat. Zij kunnen ontdekken en uitproberen wat de effecten zijn van diverse methodes.

Voor groepen is bij De Koppel een programma te boeken. Voor de jeugd is dit weer een nieuw en interessant project om aan een milieuvriendelijke toekomst te bouwen.

U vindt de Ontdektuin energie uit water in en rond natuuractiviteitencentrum De Koppel, Vechtstraat 8 in Hardenberg.

Gerelateerde artikelen