Loozenaren niet blij met crisisopvang

Bungalowpark De Roskamp in Loozen wordt noodopvanglocatie voor 100 asielzoekers. Dat heeft het college van B&W van de gemeente Hardenberg dinsdag besloten. Donderdag zijn omwonenden op de hoogte gebracht. Donderdagvond, tijdens een bijeenkomst op het bungalowpark, lieten de Loozenaren weten dat zij hier toch zeer gemengde gevoelens over hebben.

Op het Bungalowpark De Roskamp in Loozen worden zes maanden lang maximaal 100 kansrijke asielzoekers en statushouders opvangen. De gemeente Hardenberg, het COA en de eigenaar van het park hebben afspraken gemaakt om het bungalowpark in de komende zes maanden te gebruiken als noodopvanglocatie. Dat heeft het college van B&W dinsdag besloten. Hiermee voldoet de gemeente Hardenberg aan de landelijke opdracht om op korte termijn noodopvangplekken voor asielzoekers te regelen.

 

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) heeft afspraken gemaakt met de eigenaar van het park. En richt het bungalowpark in als tijdelijke noodopvanglocatie. Eén van de afspraken is dat op het bungalowpark alléén kansrijke asielzoekers en statushouders worden opgevangen. Over het algemeen betreft het gezinnen die nog geen ‘eigen’ woning hebben in Nederland. Het COA wil de locatie zo snel mogelijk in gebruik nemen. De opvang op deze plek kan na een positieve evaluatie met nog eens zes maanden verlengd worden. Daarvoor is wel opnieuw een besluit van het college van B&W nodig en er moet nog steeds sprake zijn van een crisissituatie.

 

Brieven persoonlijk overhandigd

Omwonenden zijn donderdag door de gemeente per brief op de hoogte gebracht. Om niet dezelfde onrust te creëren als in Schuinesloot, zijn bij zestien adressen de brieven persoonlijk rondgebracht. Dat deden burgemeester Maarten Offinga, wethouder Linda Verschuur en nog twee ambtenaren van de gemeente. “Wij werden hartelijk ontvangen, mochten overal even binnenkomen. Door de inwoners werd het zeer gewaardeerd dat wij persoonlijk kwamen”, lieten zowel Maarten Offinga als Linda Verschuur weten. “Er was zelfs een inwoner bij die liet weten dat het ‘eigenlijk al Nederlanders zijn’ die hier komen.”

Daarbij kregen de omwonenden tevens een uitnodiging voor een inloopbijeenkomst op bungalowpark De Roskamp. De gemeente en het COA waren vertegenwoordig om uitleg op alle vragen te geven. Zo’n 200 personen waren naar het bungalowpark gekomen. Het vragenvuur brandde donderdagavond goed los tijdens de inloopbijeenkomst. de burgemeester en het COA flink aan de schenen gelegd.

 

Veiligheid en leefbaarheid baren zorgen

Bij binnenkomst was de sfeer goed te noemen, totdat de burgemeester zijn toespraak begon. De sfeer sloeg al gauw om naar onrust. Omwonenden voelen zich voor het blok gezet. Net als in Schuinesloot. Ook hier leeft angst voor de veiligheid in de omgeving. ‘Wat is er Loozen nu te doen?’ ‘Er is geen winkel in de buurt.’ ‘En hoe zit dat met vervoer?’ ‘Wie waarborgt dat het veilig blijft in onze buurt?’ Ook hier werden veel opmerkingen en vragen aan de burgervader en het COA gesteld.

Verder zijn de omwonenden vooral bang voor onveilige situaties op de smalle wegen in Loozen. Ook de weinige straatverlichting baart menige aanwezige zorgen. “Straks lopen er hordes langs en op de smalle wegen naar Gramsbergen of naar Hardenberg. Wij als Loozenaren moeten maar rekening houden met hen? Maar houden zij dan ook rekening met ons?”, vroeg een bezorgde inwoonster van Loozen. Volgens de aanwezigen heeft Loozen al eens een pendelbus gehad en dat was geen succes. Offinga snapt de zorgen van de bewoners.

De gemeente had de bijeenkomst georganiseerd om helder en duidelijk naar de bewoners te communiceren voor hoelang de opvang zal zijn. Omdat het om crisisopvang gaat staat daar een beperkte tijd voor. “Dat is voor nu een half jaar, maar kan met een half jaar verlengd worden. Daar zal wel eerst een grondige evaluatie aan vooraf gaan. Maar ik kan bij deze zeggen, langer dan een jaar zal het niet duren. Het is aan ons om die belofte na te komen”, aldus Offinga.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: GS Media

 

Gerelateerde berichten