Limitec opent nieuw circulair pand aan Noorwegenweg

Afgelopen vrijdag 7 oktober opende wethouder Martijn Breukelman namens de gemeente Hardenberg het nieuwe, circulaire, bedrijfspand van Limitec aan de Noorwegenweg 52 op bedrijvenpark de Broeklanden.

Met de kennis van nu hadden de eigenzinnige eigenaren William de Bruin en Jan Noeverman zich misschien voor een tweede keer nog wel eens bedacht om toch ‘gewoon’ standaard te bouwen. Maar daar staat Limitec niet voor. Die doen het graag zoals ze het graag willen doen.

Circulair bouwen

Echter circulair bouwen anno 2022/2023 vergt toch heel wat energie en de nodige hoofdbrekens.
Desondanks staat er een meer dan prachtig pand, zo duurzaam mogelijk gebouwd en het resultaat mag er uiteindelijk zijn.

Geen makkie

“Maar makkelijk was het niet”, vertelde William de Bruin enigszins lachend in zijn openingsspeech.
Toen het huurcontract aan de Jan Weitkamplaan, de vroegere locatie van Limitec, op zijn einde liep zaten beide heren voor drie jaar geleden aan de keukentafel.

“Al snel was de keuze gemaakt dat wij niet opnieuw gingen huren maar een eigen bedrijfspand op een geschikte plek wilde bouwen hier in Hardenberg. We keken ook meteen vooruit, wat wilden wij zelf en wat past het beste bij ons als bedrijf zijnde?

Steeds duurzamer

We wilden iets doen waar wij ons goed bij voelen. Bovendien vragen onze opdrachtgevers steeds duurzamere oplossingen en mogelijkheden. Bedrijfsmatig wilde wij die verantwoordelijkheid ook nemen. Grondstoffen worden steeds schaarser, wij willen daar onze steen aan bijdragen”, aldus de Bruin. “Tevens klaar zijn voor de toekomst, met dit nieuwe pand kunnen wij enige tijd vooruit. Het voelt goed dat het is opgebouwd uit producten etc. die inmiddels een tweede of derde leven hebben”, vult een trotse Noeverman de Bruin aan.

Zoektocht naar materiaal

Het was veel speuren op internet naar het juiste materiaal. Zo werden de spanten gebruikt van een oude en vervallen tennishal. Regelmatig moest de planning anders, want circulair bouwen is één maar het praktische is vers twee. Maar beide heren hadden groot vertrouwen in het omvangrijke project. Vertrouwen is sowieso een woord wat binnen- en buiten Limitec gemeengoed is geworden bleek uit de gezamenlijke woorden van Noeverman en de Bruin. Want het vertrouwen in het personeel is bijzonder groot, dat waren en zijn de peilers onder het succes van Limitec na een roerige tijd. “De neuzen staan weer allemaal dezelfde kant op en dit mag je ook zien als een nieuw begin, met de blik gericht op de toekomst.”

Happening!

De opening was een happening op zich. Met natuurlijk een hoogwerker, hoe kan het ook anders, verrichtte wethouder Breukelman samen met oud-wethouder Albert Schippers, die in 1990 mede aan de wieg stond van Limitec, de officiële opening met een druk op de knop!

De vele bezoekers konden hierna met eigen ogen ervaren hoe circulair bouwen er in de praktijk eigenlijk uit ziet. De vele ooh’s en aah’s toonden nog eens aan dat in circulair bouwen toekomst zit. Echter moet je wel eigenaren hebben die zo’n project aandurven en er in (blijven) geloven.

Maar gelukkig zijn het allemaal heldere lichten bij Limitec.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Alfred Dorgelo

Gerelateerde berichten