Gemeente Hardenberg herdenkt slachtoffers in Israëlisch-Palestijns conflict met vlag op halve stok, oproep tot dialoog weerklinkt

Op maandag nam de gemeente Hardenberg een opvallend gebaar van medeleven door de Nederlandse vlag halfstok te hangen vanwege het aanhoudende conflict tussen Israël en Palestina. Dit gebaar, gedeeld op hun sociale media, trok veel aandacht en leidde tot een officiële reactie van de gemeente.

In de verklaring op sociale media lichtte de gemeente Hardenberg toe: “We zien de vele opmerkingen. Onze gedachten gaan uit naar de onschuldige slachtoffers van het conflict tussen Israël en de Palestijnen. Met het halfstok hangen van de vlag willen wij laten zien dat onze gedachten uitgaan naar de slachtoffers en nabestaanden.”

De redactie van Omroep NOOS verzocht de gemeente om een reactie op dit opvallende gebaar. Carina Slooijer, communicatiemedewerker van de gemeente Hardenberg, gaf aan dat het besluit niet bedoeld was om geen aandacht te geven aan andere tragische gebeurtenissen wereldwijd. Het was eerder een manier om met behulp van de Nederlandse vlag alle slachtoffers te herdenken. Carina benadrukte dat er weliswaar een vlaggenprotocol bestaat, maar niet voor dit soort gebeurtenissen, wat begrip oogstte voor de reacties die het gebaar heeft opgeroepen.

De gemeente benadrukte opnieuw dat het geen standpunt wilde innemen, maar louter stil wilde staan bij de slachtoffers en dit met de vlag half stok kenbaar wilde maken.

Op de vraag of er voor dergelijke gebeurtenissen in de toekomst een specifiek protocol zou worden opgesteld, kon geen reactie worden gegeven. Dit incident roept een breder gesprek op over hoe gemeentes dergelijke gevoelige kwesties in de toekomst kunnen benaderen en herdenken.


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto: gemeente Hardenberg

Gerelateerde berichten