Historisch Spektakel in Den Ham: betoverende reis naar 1826 ondanks regenachtig decor

Op 9 december nam omroep NOOS een sprong terug in de tijd naar het ruige grensdorp van 1826, waar Den Ham met trots het historisch schouwspel “Rooi’n Jan & Kaal’n Mannes” presenteerde. Het dorp bracht het verhaal van armoede, smokkelaars, en moedige pakkendragers tot leven, een intrigerende reis naar een tijd van uitdagingen en avontuur.

Te midden van de pittoreske bossen en moerassen van Den Ham ondergingen bezoekers de ontberingen van jonge mannen en kinderen die het dorp verlieten om ‘luxegoederen’ te smokkelen vanuit het destijds bekende ‘Duitsland’. Het historisch schouwspel schilderde levendig de uitdagingen van pakkendragers – het ontwijken van veldwachters en het strategisch verbergen van hun waardevolle buit voor commiezen.

Ondanks dat de dag werd getekend door regen, bleek de betovering van het evenement onverminderd. De buien weerhielden het publiek er niet van om zich volledig te laten meeslepen door de meeslepende voorstellingen en de historische sfeer van Den Ham. Het grensdorp liet zien dat het niet alleen de zon nodig heeft om zijn rijke geschiedenis te laten stralen.

Het spektakel bood een spectaculaire inkijk in het harde leven van 1826, waarbij de acteurs met hart en ziel de geschiedenis tot leven brachten. Het vertellen van het verhaal van Rooi’n Jan & Kaal’n Mannes en andere pakkendragers was een waar spektakel dat de herinneringen aan een cruciale periode in de lokale geschiedenis levendig hield.

Den Ham bewees opnieuw zijn veerkracht en toewijding aan het behoud van het cultureel erfgoed.

———————————————————————————————————————————————-
Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten