Het Pieterpad is jarig en trakteert

Dit jaar bestaat het Pieterpad 40 jaar, en wie jarig is trakteert. De stichting Pieterpad deelt daarom verjaarsgebak uit aan de Pieterpad wandelaars. Met een mobiel terras nemen de vrijwilligers van de stichting het hele jaar door standplaatsen in langs de route.

Op 10 juni zal het Pieterpad Terras ’s ochtends van 10.00 tot 12.00 uur te vinden zijn op de etappe Hardenberg – Ommen aan de Landsweg in de buurt van de kruising met de Oldemeijerweg in Diffelen. In de middag is het terras van 14.00 tot 16.00 uur te vinden op de etappe Ommen – Hellendoorn aan de Boksloot nabij de kruising van de Steenhaarweg en de Veldhuizenweg in Hellendoorn.

Het Pieterpad is de meest bekende wandelroute van Nederland. Het pad werd op 4 juni 1983 officieel geopend door toenmalig staatssecretaris Piet van Zijl door de onthulling van een wandelwijzer in Vorden, min of meer op de helft van de route. Het pad was direct een groot succes en heeft de toon gezet voor de ontwikkeling van nog veel meer lange-afstand wandelroutes en streekpaden in Nederland.

De route heeft zich in die 40 jaar voortdurend ontwikkeld. Bij de opening in 1983 was het pad nog 460 kilometer lang. Bij het uitkomen van de 10e druk is de lengte gegroeid naar 505 kilometer. Het pad beweegt steeds mee met de veranderingen in de omgeving en het landschap. Steeds zoeken de medewerkers van de stichting Pieterpad weer naar de beste en mooiste paden om kansen te benutten en bedreigingen te pareren. In de laatste druk van de Pieterpad wandelgids is ongeveer 60 kilometer van de route aangepast. Ongeveer 40% van de huidige route is nog gelijk aan de oorspronkelijke route uit 1983.

Toos Goorhuis en Bertje Jens zijn indertijd overvallen door het grote succes van hun route. Het Pieterpad heeft vele mensen aan het wandelen gebracht, het moeten er intussen miljoenen zijn geweest. Het pad is een begrip geworden in Nederland. Het lopen van het Pieterpad is inmiddels haast iets geworden wat je eens je leven ‘gedaan moet hebben’.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Stichting Pieterpad 

Gerelateerde berichten