Hardenbergse voorleeskampioenen zijn bekend

Deslin Prudencia van Cbs De Vlinder uit Hardenberg, Job Kroek van Cnbs Windesheim uit Sibculo en Loïs Pilage van Cbs De Fontein uit Lutten gaan de gemeente Hardenberg vertegenwoordigen in de regionale finale van de Nationale Voorleeswedstrijd.

Aan de lokale ronde van de gemeente Hardenberg deden maar liefst 24 schoolkampioenen mee. Zij zonden een voorleesfilmpje in en de jury heeft alle inzendingen beoordeeld. De jury bestaat uit Dia Oosterhuis van Stichting Kind en Cultuur Hardenberg en Iena Redeker, consulent Educatie van Bibliotheek Hardenberg. Er werd gelet op zaken als uitspraak, verstaanbaarheid en tempo. Ook het contact met het publiek was belangrijk. Het publiek bestond in dit geval vaak uit de eigen klasgenoten en er moest ook goed in de camera gekeken worden. Alle deelnemers waren al eerder voorleeskampioen op hun school geworden, dus waren al bewezen goede voorlezers.

Drie winnaars hadden net iets meer in huis
Deslin Prudencia las voor uit het boek Blauwe plekken van Anke de Vries. Zij wist de emotie en de sfeer van het verhaal op de juiste manier over te brengen, met een duidelijke stem, een rustige houding, goed tempo en had een mooi, aansprekend fragment gekozen.

Job Kroek las een fragment uit Een meisje op Schindler’s list, van Rena Finder. Hij keek goed in de camera, las rustig en duidelijk voor en eindigde zijn verhaal zodanig, dat je er zelf ook nieuwsgierig door werd.

Loïs Pilage las voor uit het boek Like Me! van Caja Cazemier, over een actueel thema als online pesten op school. Zij vertelde er met een heldere, goed verstaanbare stem over en wist de sfeer heel goed weer te geven.

Regioronde en provinciale finale
De drie winnaars gaan Hardenberg vertegenwoordigen in de regioronde op 2 maart in De Carrousel te Ommen, samen met kandidaten uit Twenterand en Ommen, Olst-Wijhe en Raalte. Daarna volgt een provinciale finale en uiteindelijk de landelijke finale. Wellicht wordt een van deze drie wel de Nationale Voorleeskampioen 2022!

De Nationale Voorleeswedstrijd
De Nationale Voorleeswedstrijd is de spannendste leesbevorderingscampagne voor groep 7 en 8. Kinderen nemen het tegen elkaar op in verschillende wedstrijdrondes. Kinderen leren hierbij veel van elkaar en het wedstrijdelement is heel aansprekend. De plezierige spanning én het enthousiasme van de supporters maken de wedstrijd onvergetelijk voor leerlingen. De Nationale Voorleeswedstrijd, een campagne van Stichting Lezen in samenwerking met de Bibliotheken, beoogt hiermee het (voor)leesplezier te stimuleren.

De Nationale Voorleeswedstrijd wordt mede mogelijk gemaakt door Nederlandse Boekenbon BV.

Gerelateerde artikelen