Hardenbergs bedrijf komt met Solarbox

Our Energy Foundation heeft een Solarbox ontwikkeld voor afgelegen gebieden in Afrika. De eerste 24 boxen zijn al klaar en worden binnenkort verscheept naar Zambia. Daarna worden de boxen bij gezondheidsklinieken geplaatst, zodat ze verzekerd zijn van voldoende stroom.

De Solarbox is ontwikkeld samen met Top Systems en Infralicht; specialisten op het gebied van opslagsystemen en tijdelijke energievoorzieningen. De eerste 24 Solarboxen zijn klaar en worden in januari 2023 verscheept naar Zambia. In het noordwesten van Zambia ligt de stad Lukulu, een zeer arme en afgelegen streek zonder verharde wegen, ongeveer zo groot als 3 noordelijke provincies van Nederland.

Our Energy Foundation heeft in 2019 het enige ziekenhuis in deze stad voorzien van zonne-energie. Rondom Lukulu liggen 23 gezondheidsklinieken, een soort eerste hulppost voor onder andere bevallingen. Van de 23 klinieken hebben er 3 een aansluiting op het net, wat minimaal zes uur per dag uitvalt. De klinieken liggen op een afstand van soms wel negen uur rijden van het ziekenhuis.

In mei worden de solarboxen bij alle gezondheidsklinieken geplaatst, zodat ze verzekerd zijn van constant voldoende stroom. Met een container worden ze geleverd in de hoofdstad Lusaka, waaruit ze met kleinere trucks en jeeps naar de afgelegen klinieken worden gebracht.

 

Een ingeklapte Solarbox past door zijn efficiënte formaat precies 24 keer in een zeecontainer. Hierdoor kan er veel “kant en klare” energie naar Afrika worden vervoerd. De box kan worden uitgeklapt en aangesloten binnen 10 minuten door middel van een stekker in het stopcontact. De accu’s, omvormer en monitoring zitten allemaal veilig achter slot en grendel.

Overdag laadt de Solarbox op en heeft ongeveer 8 kWh beschikbaar voor de nacht aan elektriciteit. Dit is voldoende
om een gezondheidskliniek in Afrika volledig te voorzien van stroom. Doorgaans maakt een kliniek gebruik van
algemene verlichting, 2 koelkasten, een microscoop en overig klein apparatuur.

Kilowattuur is een eenheid van arbeid of, populair uitgedrukt, een hoeveelheid energie. Als men een machine met een vermogen van 1 kW één uur laat werken heeft men een energie van 1 kWh (1000 watt) verbruikt. 

 

Uniek aan deze Solarbox

Afmeting van 980 x 1140 cm
Uitklapbaar met 6 zonnepanelen van 380 Wattpiek
Accu’s voor netto 8 kWh
Volledig ‘hufterproof’; maakt alleen gebruik van een stekkeraansluiting, het overige zit achter slot en grendel
Op afstand te monitoren
In 10 minuten te installeren

 

Het vermogen verschilt per type zonnepaneel. Zonnepanelen met 355 Wattpiek wekken in Nederland op jaarbasis gemiddeld 302 kilowattuur (kWh) op.  Met 5 van die zonnepanelen wek je zo’n 1.500 kWh op. De opbrengst heeft te maken met het aantal zonne-uren. Handig om te weten: een gemiddeld huishouden in Nederland verbruikt zo’n 3.500 kWh per jaar aan stroom. Dat is nog geen 10 kWh per dag.

Aangezien er in Afrika altijd voldoende zon beschikbaar is kan dit systeem zonder een andere energiebron 365 dagen per jaar stroom geven.

 

Our Energy Foundation
Denemarkenweg 5
7772 TD Hardenberg
0523 272278
info@ourenergyfoundation.nl

Our Energy Foundation is een Nederlandse Stichting die zich al 10 jaar richt op energievoorziening d.m.v. de zon, voornamelijk in Oost Afrika. Zij ontwikkelt en financiert deze projecten. De installatie wordt verzorgd door lokale installateurs.

 

Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Our Energy Foundation

Gerelateerde artikelen