Hardenberg wil meer laadpalen plaatsen

De gemeente Hardenberg gaat op zestien locaties laadpalen voor elektrische auto’s plaatsen. Dat doet de gemeente proactief, zonder dat er voor die locatie een aanvraag voor een laadpaal is binnengekomen. De gemeente loopt hiermee vooruit op de nog vast te stellen ‘laadvisie’ en hoopt zo het elektrisch rijden te stimuleren.

Begin volgend jaar hoopt de gemeente Hardenberg een laadvisie vast te stellen waarin beleidsregels worden vastgelegd, plaatsingsbeleid van de laadpalen en uitvoeringsregels worden opgesteld. Daarin worden onder meer criteria vastgelegd waaraan burgers moeten voldoen bij de aanvraag van een laadpaal in de buurt. Bezitters van een elektrische auto die op eigen terrein geen laadmogelijkheid hebben, zullen namelijk bij de gemeente een aanvraag kunnen gaan indienen voor het plaatsen van een laadpaal in een straal van 250 meter. Wanneer aan alle criteria wordt voldaan zal de gemeente de laadpaal kosteloos realiseren.

 

Inspelen op behoefte

Om in te spelen op de behoefte aan laadpalen die er nu al is, heeft de gemeente besloten om nu alvast de plaatsing van zestien laadpalen mogelijk te maken. Daarbij gaat het om locaties waar de gemeente geen aanvraag van burgers verwacht, maar waar een laadpaal naar verwachting wel voorziet in een behoefte. Het gaat dan om locaties bij toeristische locaties en sportvoorzieningen (5 stuks) en locaties in en rond het centrum (4 stuks), zodat het centrum van Hardenberg ook gastvrij is voor bezoekers met een elektrische auto. De overige zeven palen worden geplaatst op locaties in de nabijheid van laadpalen die nu al veel gebruikt worden.

 

Gebruik elektrische auto’s stimuleren

Naast voorzien in een bestaande behoefte hoopt de gemeente hiermee ook het gebruik van elektrische auto’s te stimuleren. Door inwoners nu al het vertrouwen te geven dat er voldoende laadinfrastructuur is wordt de drempel om over te stappen op een elektrisch voertuig lager.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Hardenberg

Gerelateerde berichten