Hanzejaar geopend met koggejagen

Met een afwisselend programma voor jong en oud is zaterdag het Hanzejaar geopend. Een initiatief van de negen samenwerkende Hanzesteden in Oost Nederland. Tijdens het Hanzejaar 2023 staan negen Hanzesteden in Oost-Nederland van 1 april tot en met 31 december in het teken van het eeuwenoude Hanze gedachtengoed.

 

Experiment ‘koggejagen’ geslaagd

De bezoekers kregen zaterdag een inkijkje in het zware bestaan tijdens de Hanzetijd. Daarbij moesten de schepen met handelswaar getrokken worden op de rivieren. Volgens burgemeester De Rouwe van Kampen, die met de ‘Sterkste Man van Kampen’ als eerste de proef op de som nam, beschikten de scheepslui in de Hanzetijd met recht over oerkrachten.

“Het experiment is historisch bewezen, maar menselijk gezien haast onmogelijk, en dan hebben we het nu nog maar over 150 meter”, laat hij weten. Alle gegevens, vastgelegd door notaris Bart Slagter, worden als ‘open source data’ beschikbaar gesteld voor vervolgonderzoek, door maritieme historici in binnen- en buitenland.

   

Foto’s: de negen wethouders van Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle hebben een poging koggejagen gedaan.

 

Hanzenetwerk

Het Hanzenetwerk is ontstaan in de late middeleeuwen. Tevens is het Hanzenetwerk hét voorbeeld van succesvol samenwerken tussen steden. Het Hanzejaar laat zien dat deze samenwerking nog steeds levend en tastbaar is. Gedurende de hele dag kreeg het publiek zaterdag een voorproefje van een aantal Hanzejaar activiteiten.

Bezoekers gingen terug in de tijd tijdens het Hanzefeest in Doesburg tot moderne technische snufjes, als de Kogge Experience met VR bril. De Hanzesteden Deventer, Doesburg, Elburg, Harderwijk, Hasselt, Hattem, Kampen, Zutphen en Zwolle vieren dit jaar het 800-jarige Hanze gedachtegoed. Daarom maken zij het Hanzegevoel weer levend, voor bezoekers én bewoners.

Carolien Nederlof, gebiedsmanager Hanzesteden Marketing: “Ongelofelijk om te zien wat de steden aan creatieve en inspirerende initiatieven hebben ontwikkeld. Typisch Hanze: ondernemerschap en samenwerken zijn vandaag de dag nog steeds onderdeel van deze steden. Dat de steden zich zo gezamenlijk presenteren, we kunnen geen betere aftrap van het Hanzejaar wensen. Nou ja, het weer had wat meer mee mogen werken”, grapt ze.

 

9 Maanden lang staan de 9 Hanzesteden bomvol evenementen!

Om deze handelsmentaliteit en het gedachtengoed te vieren staan vanaf zaterdag 1 april 9 maanden lang de 9 Hanzesteden bomvol activiteiten. Activiteiten die georganiseerd worden om de bezoeker én inwoner opnieuw te laten ervaren wat de Hanze precies is. Er zijn 3 grote evenementen die in alle steden tegelijk plaatsvinden: het Hanze Escape Event, 24 uur Hanze en Kleur de Hanze. Daarnaast organiseren de steden gezamenlijk meer dan 100 activiteiten. Het volledige programma staat op www.hanzejaar2023.nl


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten