Grasmaaien niet altijd vanzelfsprekend

Grasmaaien heeft diverse doeleinden. De een maait zijn grasveld in zijn tuin omdat het er netjes bij moet liggen. Het waterschap maait om water beter te kunnen afvoeren of soms beter te kunnen vasthouden. Gemeenten maaien bermen zodat het gras niet te dicht wordt en de diversiteit aan bloemen niet verstikt.

Boeren maaien vaak om kuilgras te maken. Er komt nogal wat bij kijken als je het dan over maaien hebt. De tijd van het maaien is in de meeste gevallen uitermate belangrijk. De meeste boeren maaien, normaal gesproken, ergens in de derde week van april voor het eerst hun weilanden.


Als de boeren hun gras maaien voor kuilgras, dan vergt het nogal wat kennis over het gras. Wordt het gras te vroeg gemaaid dan heeft het niet genoeg voedingswaarde voor de dieren. Het gras bevat dan nog nauwelijks structuur en te vroeg maaien gaat ten koste van opbrengst van het zogenaamde drogestof.


Na het binnenhalen van het gras wordt het land bemest en duurt het ongeveer een maand voor er weer gemaaid kan worden. De meeste percelen worden per seizoen drie tot vier keer gemaaid. Dit gaat door tot in augustus. Kuilgras wordt overwegend in de wintermaanden aan koeien gevoerd.

Gerelateerde berichten