Gevarieerde kunstmanifestatie in Gramsbergen

In het centrum van het pittoreske Gramsbergen wordt om het jaar de Kunstmanifestatie gehouden. Het thema van de editie in 2022 is  Van Piep tot Knar. Na een afwezigheid als gevolg van Covid-19 had Kunstmanifestatie Gramsbergen dit jaar weer plaats en wel op zondag 25 september.

In de straten rond de Boomhofkerk, met verscheidene historische panden en gezellige terrassen, presenteerden vele kunstenaars op een kunstmarkt beeldende kunst in alle facetten. De kunstuitingen zijn heel divers: van beelden, weefkunst, kralen en keramiek tot sieraden, grafiek, tekeningen, foto’s en schilderijen. Verder waren er optredens in tuinen, exposities, demonstraties van kunstenaars en een culturele erfgoedwandeling door Gramsbergen en omgeving.

Met een dergelijke kunstmanifestatie weet de gelijknamige commissie van promotiestichting Program in het stadje wel raad mee. Want ondanks toch wat twijfelachtige weersomstandigheden was er rond de Boomhofkerk genoeg te beleven. Kunst, livemuziek, poëzie en nog veel meer.

Het evenement is een vervolg op de in 2018 gehouden Kunstmanifestatie, vroeger bekend als Stedekunst. Destijds werd een aantal veranderingen en vernieuwingen doorgevoerd die veel enthousiaste reacties opriepen. Er werden aan de oorspronkelijke kunstmarkt werden tal van zaken toegevoegd die een link hebben met kunst. Enkele tientallen professionele en semiprofessionele kunstenaars tonen (en verkopen) door hen gemaakt werk, zoals schilderijen, keramiek, beeldhouwwerk, textiel en sieraden.

In de Boomhofkerk stond de dichtkunst centraal. Er hingen gedichten van Gramsberger Bert Sloots. Verder kon iedereen meeschrijven aan wat het langste gedicht van Gramsbergen moet worden, door er een paar dichtregels aan toe te voegen. In het kader van het thema van de kunstmanifestatie, Van Piep tot Knar, is samengewerkt met bewoners van zorgcentrum Het Welgelegen en leerlingen van de basisscholen.

Tuinen van voormalige stadsboerderijen en pittoreske woningen in de Kerkstraat en Kruisstraat veranderden deze middag in een podium. Er was muziek, dans, beeldende kunst en verteltheater voor kinderen. De optredens werden verzorgd door de Big Band, Zus & Zo, singer/songwriter Harry Snijders en zangeres Marjon Boonstra met band.

Tekst: Tineke Eilander
Foto’s en verslag: Harry Kruiper

 

Gerelateerde berichten