De Krim trots op opening MFA door koning

Met het onthullen van een plaquette heeft Zijne Majesteit de Koning woensdagmiddag 18 januari in De Krim de multifunctionele accommodatie (MFA) De Beuk officieel geopend. Inwoners van De Krim stroomden massaal naar de MFA om deze bijzondere gebeurtenis bij te kunnen wonen.

De Krim straalt van trots tijdens het bezoek van de koning. Het was gelukkig droog, maar steenkoud op de vlakte bij MFA De Beuk. Ondanks de kou werd de koning feestelijk ontvangen. Langs de blauwe loper stonden basisschoolkinderen met vlaggetjes te zwaaien. Daarachter was een vak vrij gemaakt voor de vele bezoekers uit De Krim en omstreken, die de kou trotseerden om de koning te kunnen verwelkomen.

Koning Willem-Alexander werd bij zijn aankomst bij de multifunctionele accommodatie (MFA) aan de Beukenlaan in De Krim, verwelkomd door zijn ‘kamerheer’ in Overijssel Coby Zandbergen, commissaris van de koning Andries Heidema, burgemeester Maarten Offinga, MFA-bestuurslid Ton Golstein en leerlingen van beide Krimse basisscholen.

 

Onthulling van plaquette

Samen met voorzitter Eddy Vetker van Plaatselijk Belang De Krim onthulde de koning buiten een plaquette. Na de onthulling kreeg de koning een rondleiding door het gebouw. Daar heeft hij kennisgemaakt met alle takken die vertegenwoordigd zijn in de MFA. Want in De Beuk bevindt zich een dorpshuis, een bibliotheek, een buurtkamer, een sporthal en ruimtes voor de plaatselijke verenigingen.

Strak schema

Uiteraard ging alles volgens een strak schema. Toch nam hij de tijd om tijdens de rondleiding zoveel mogelijk vrijwilligers te spreken. “Het kon mijn buurman wel zijn”, vertelt een van de vrijwilligers. Nog geen minuut later komt er een andere vrijwilliger bij staan die de zin letterlijk herhaalt.

Ook nam de koning een kijkje bij de rummikub-club. “Hij is zo gewoon en ontzettend gemakkelijk om mee te praten. En hij deed zelfs nog even snel mee. Dus hij kent het spel wel. Een hele fijne man”, laat de rummikub-club weten. “Hij heeft zelfs nog even een zet gedaan, waardoor ik uit kon”, laat Herman lachend weten.

Hij is zo gewoon

Iedereen die maar een praatje met de koning maakte, was verbijsterd over zijn gemakkelijke omgang. ‘Hij is eigenlijk heel gewoon, spontaan en hij is heel toegankelijk en echt geïnteresseerd’, waren de meest gehoorde opmerkingen.

Na anderhalf uur werd het tijd voor vertrek en bij het verlaten van MFA De Beuk kreeg hij buiten nogmaals groot applaus. Applaus van ál die andere vrijwilligers die in de naastgelegen tent zijn hele bezoek live meegekregen hadden op het grote scherm.

Want Koning Willem-Alexander had niet alleen hún MFA geopend, het werd ook hún belevenis dat hij De Krim aangedaan had. Dat was toch maar mooi meegenomen.

 

MFA De Beuk

Het pand bestaat uit een dorpshuis, bibliotheek, buurtkamer, sporthal en ruimtes voor plaatselijke verenigingen. Ook worden naast het gebouw een nieuwe basisschool en woningen gebouwd. “Heel bijzonder voor De Krim”, zegt een trotse inwoner. “Deze accommodatie betekent heel veel voor het dorp. Omdat het samen met de bevolking tot stand is gekomen. Hier kan De Krim nog jarenlang plezier aan beleven.”

Bij de bouw van De Beuk zijn 160 vrijwilligers betrokken geweest. Zij hebben er 10.000 werkuren in geïnvesteerd. Deze vorm van zelfwerkzaamheid, waarbij men op eigen kracht met mensen en middelen zaken voor elkaar krijgt, wordt de Krimse kracht genoemd. Het pand De Beuk is de trots van het dorp omdat het bijna volledig door vrijwilligers is gemaakt.
Tekstverwerking en films/foto’s: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten