Buurtkamer neemt Social Sofa in gebruik

Bij de Buurtkamer aan de Burgemeester Bramerstraat in Hardenberg staat sinds vorige week een bijzondere Social Sofa. Deze sofa is een speciaal ontworpen Orange the World social sofa.

Een Social Sofa is een zitbank met mozaïek geplaatst in openbare ruimte, bedoeld om mensen met elkaar in contact te brengen. Het ontwerp van deze Social Sofa is ontstaan uit de beeldtaal die Orange the World hanteert. Allereerst de kleuren van de dageraad, hoopvol, verwachtingsvol, blanco en onbezoedeld. Daarnaast zien we de oranje handjes in een ronde witte cirkel die een streng stopteken maken. Je gebruikt geen geweld tegen vrouwen en meisjes!

 

“Ik heb ervoor gekozen de handjes in een afzetrand van een grand foulard te plaatsen. Alsof het kleed over de bank is gedrapeerd. Dit gaf me de nodige vrijheid om vervolgens allerlei beelden aan het kleed toe te voegen. Beelden die symbool staan voor Hardenberg, stad aan de Vecht, met de prachtige kleine Vechtdalanjer waarvan ik weet dat het heel bijzonder is dat dat bloempje juist hier voorkomt.”

Daarnaast de kievitsbloem, het symbool van onze club de Reestlanden. De laaglandbeek de Reest, weliswaar vergeleken bij de Vecht een bescheiden stroompje mag er ook zijn. Zo komen twee stromen samen in een beeld. Tot slot komen er op de achterkant van de bank twee handen met gekruiste pinken, een vriendschapsgebaar, toekomstgericht, we gaan het samen doen!! De handen zijn bewust transparant gehouden. Alleen de belijning is zichtbaar”, aldus de ontwerpster Lia van Rhijn.

Het Orange the World-bankje is op 8 maart onthuld door Lia van Rhijn.

De Social Sofa werd bij de Buurtkamer zaterdag 26 november op feestelijke wijze in gebruik genomen. Wethouder Linda Verschuur verzorgde de officiële ingebruikname en Anja Dalhuisen zong een lied ter muzikale ondersteuning. Karin Bruers is de founding mother van Social Sofa.


Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Omroep NOOS – Bas Schipper Photograpy

 

Gerelateerde artikelen