“Brandstichting De Wegwijzer onacceptabel”

In het voormalig schoolgebouw De Wegwijzer in Schuinesloot is op 16 november een brand ontstaan. Na onderzoek wijst alles op brandstichting op meerdere plekken in het gebouw. Burgemeester Maarten Offinga is daar niet van te spreken en kondigt maatregelen aan.

In oktober besloot het college van burgemeester en wethouders het voormalige schoolgebouw De Wegwijzer in te richten als opvanglocatie voor Oekraïense vluchtelingen. Als gevolg van dat besluit kwamen er regelmatig demonstraties bij het gebouw. In de nacht van 16 op 17 november kreeg de brandweer een brandmelding. De brand was snel onder controle en de schade aan het gebouw is beperkt. Na de brand is de politie een onderzoek gestart.

Burgemeester Maarten Offinga: “Na ons besluit is er veel gebeurd en gezegd. Mensen hebben hun zorgen en aandachtspunten aan ons duidelijk gemaakt. Je kunt van alles vinden van het opvangen van Oekraïense vluchtelingen op deze plek. Ik vind ook het recht op demonstratie een groot goed en heb daarvoor ruimte geboden. Maar vernieling en brandstichting gaat veel te ver.”

Veiligheid hoogste prioriteit

Het college van B&W neemt de gebeurtenissen van vannacht hoog op. Maarten Offinga: “Ik wacht het politieonderzoek af, maar alles wijst op brandstichting. Als het waar is dat mensen die tegen de komst van Oekraïense vluchtelingen zijn de mensen die rond De Wegwijzer wonen in gevaar brengen door brand te stichten, vind ik dat onacceptabel. Ik snap dat de buurt erg geschrokken is en maak mij zorgen over wat dit met de direct omwonenden doet. Hun veiligheid heeft voor mij de hoogste prioriteit. Ik neem in overleg met politie en justitie dan ook direct maatregelen. Dat betekent ook dat we de door demonstranten versperde toegang tot het gebouw in het kader van de veiligheid weer openstellen.”

Vernieling of brandstichting nooit de oplossing

De burgemeester doet een dringende oproep: “Laten we met elkaar de rust bewaren. Vernieling of brandstichting is nooit een oplossing. Degenen die dit gedaan hebben, moeten zich goed realiseren dat zij met dit soort acties vooral de buren van De Wegwijzer raken. Wij zwichten niet voor vernieling of brandstichting door een groep tegenstanders. Wij nemen onze verantwoordelijkheid om Oekraïense vluchtelingen een goed onderkomen te bieden. Ik hoop dat de inwoners van Schuinesloot ondanks deze gebeurtenissen net als wij de Oekraïense vluchtelingen een warm en veilig welkom willen bieden. Onze handreiking aan een ieder om hierover met elkaar in gesprek te gaan, blijft staan.”

Ook de gemeenteraad van Hardenberg keurt deze actie af. “Dit is onacceptabel. Verschillen van inzicht kunnen en mogen er zijn, maar dit soort acties keuren wij af en horen niet thuis in onze gemeente. We zijn een ruimhartige samenleving en willen er zijn voor mensen in nood. Wij hebben daarin, zoals vele andere gemeenten, een plicht en we moeten als gemeente onze bijdrage leveren.”

Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron: hardenberg.nl

Gerelateerde berichten