Bang voor spinnen? Maak je borst maar nat!

Het is nog maar eind september en nu zijn er al meer meldingen van spinnen dan in heel 2021, meldt ongediertebestrijding Beestjes Kwijt. Krijg je kippenvel bij het idee van harige poten en ren je hard weg als er een spin over de vloer kruipt? Dan is dit waarschijnlijk  slecht nieuws voor je.

Deze herfst ga je waarschijnlijk veel spinnen tegenkomen in huis en sommige hebben nu al een indrukwekkend formaat. Voor mensen met arachnofobie, oftewel angst voor spinnen, breekt nu een spannende tijd aan. Vocht en kou zorgen ervoor dat spinnen zich verplaatsen van je tuin naar je huis. Vanwege het warme voorjaar en de droge zomer zijn het er nu al opvallend veel.

 

Ben jij bang voor spinnen?

Weet dan dat ongediertebestrijders geen spinnen mogen bestrijden. Dit is bij wet verboden. Het is namelijk een beschermde diersoort. Het heeft geen zin om bestrijders ‘s avonds te bellen wanneer je een dikke spin in de hoek van je kamer ziet zitten. Wél mag je bestrijders inschakelen om spinnen te weren. Dit kan vooral uitkomst bieden wanneer je aan de rand van een bosgebied woont, of in de buurt van water. De bestrijder behandelt dan de buitenkant van je huis met een milieuvriendelijke ‘spray’. Hierdoor hechten spinnenwebben zich niet en heb jij in huis veel minder last van ze. Zitten ze in huis, dan moet je ze écht zelf te lijf gaan.

 

Lijken spinnen groter, of zijn ze het ook?

Mensen die bang zijn voor spinnen vinden vast van wel. De waarheid is echter dat alleen de kruisspin wat groter is dan voorgaande jaren. “Andere veel voorkomende spinnensoorten zijn van hetzelfde formaat”,  zegt Mark Vennink van Vennink Bedrijfshygiëne en ongediertebestrijding. “Wél zien we dat de spinnen dit jaar eerder volgroeid zijn vanwege een overvloed aan voedsel. In de maand augustus is het echt al erg druk geweest met spinnen. Dat is zo’n twee maanden eerder dan normaal. We hebben nu al meer aan spinnenwering gedaan dan in het hele vorige jaar.”

 

Valse wolfspin rukt op in Nederland

Het wemelde deze zomer van de muggen, vliegen en wespen. Er was een overvloed aan voedsel dus. Het gevoel dat de spinnen nu groter zijn is daarmee te verklaren. Maar er is nóg een reden waarom mensen denken dat spinnen groter zijn. Er is in Nederland een nieuwe spin aan zijn opmars begonnen: de valse wolfspin. “En dat is best een indrukwekkende jongen”, zegt Janssen van Beestjes Kwijt. “Deze spin ziet er angstaanjagend uit en heeft een doorsnede van zo’n vijf centimeter. Oorspronkelijk komt de valse wolfspin voor rond het middellandse zeegebied, maar nu dus ook in Nederland.”

Dit heeft al veel stof doen opwaaien en er gaan de wildste verhalen rond. Volgens de één is dat terecht, de ander vindt het overdreven. “Ja, de spin kan inderdaad bijten en is giftig. Maar alle spinnen bijten als ze zich bedreigd voelen en elke spin is in meer of mindere mate giftig”, zegt Vennink. “In tegenstelling tot wat de naam ons doet vermoeden, is de spin niet vals. De valse wolfspin heeft deze naam alleen maar gekregen, omdat hij qua uiterlijk lijkt op de wolfspin. Er is dan ook geen reden tot paniek.”

 

Wat te doen tegen spinnenoverlast?

Zelf spinnen buiten de deur houden? “Plaats dan horren in je raamkozijn, maak gaten en kieren dicht en poets regelmatig je huis. Vergeet daarbij vooral niet de zolder en de kelder mee te nemen. Toch af en toe een harige spin in huis? De stofzuiger is je allerbeste vriend. Vergeet alleen niet de stofzuigerzak weg te gooien. Spinnen kruipen namelijk gewoon weer uit je stofzuiger. Maar lekker laten zitten kan ook. Het zijn tenslotte nuttige beestjes”, besluit Vennink.

Tekst en foto: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Ongediertebestrijder Beestjes Kwijt

Gerelateerde artikelen