Rondom rouwcafé – De poort van mijn hart

Als we te maken krijgen met een ingrijpende gebeurtenis bijvoorbeeld door overlijden, moeten we een manier vinden om ons te beschermen tegen de overweldigende gevoelens die deze gebeurtenis met zich mee brengt. Om te kunnen overleven bouwen we van binnen een verdedigingswerk op.

Het kan helpen om via metaforen inzicht te krijgen wat er bij ons leeft ten aanzien van een ingrijpende gebeurtenis. Het “kasteel” is zo’n mooie metafoor. Dit is een manier om te verkennen hoe de binnenkant en hoe hun buitenkant er uit ziet. Het kasteel is een metafoor voor onszelf. De binnenplaats kun je vergelijken met ons hart.

Om de binnenplaats te kunnen betreden is er een poort. Deze poort naar ons hart kan open zijn of gesloten. Niet iedereen heeft een sleutel van de poort. Sommige mensen hebben/ krijgen een grotere sleutel dan een ander. Wanneer we heftige dingen meemaken, kunnen we onze poort op slot doen. De poort wordt dan bewaakt, er wordt
niemand toegelaten. De emoties blijven achter slot en grendel. Dan kunnen we zelf ook niet goed meer bij onze emoties. Om onszelf staande te (kunnen) houden, laten we soms ander gedrag zien om maar niet onze werkelijke emoties te hoeven voelen / tonen.

Het kasteel

Het kasteel is een mooie manier om inzicht te krijgen in welke emoties er op de binnenplaats liggen. En welke poppetjes staan op de torens om de binnenplaats te verdedigen of te maskeren? Deze manieren van beschermen helpen ons om overeind te blijven (te overleven): een sporter om zo afleiding te vinden, een clown omdat deze dingen weg kan lachen, een heks omdat ze soms veel moppert en of lelijk doet, een schoonmaker omdat ze “vlucht” in het huishouden. In deze ontmoeting in het rouwcafé wil ik jullie meenemen om een kijkje te nemen op de binnenplaats van gevoelens en gedragingen. Mooi om te zien hoe dit zorgt voor andere inzichten en bewustwording. Wat heb jij op je binnenplaats liggen? En wie staat er op jouw toren? En heeft iemand een sleutel van jouw poort?

Voel je welkom om op 20 juni naar het rouwcafé in de Krim te komen.

Verlies & Rouwbeleider Praktijk Veerkracht.


Tekstverwerking: Yvonne Lepelaars
Foto’s: Stock

Folder Rouwcafe

Gerelateerde berichten