Balkbrug krijgt ‘Koloniekamer’ over geschiedenis Ommerschans

Tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september aanstaande openen wethouder Van den Nieuwboer (Ommen) en Ten Kate (Hardenberg) samen een ‘Koloniekamer’ in multifunctioneel centrum Het Trefpunt te Balkbrug. In deze kamer wordt de geschiedenis van Ommerschans door de eeuwen heen op een aantrekkelijk en laagdrempelige manier gepresenteerd. Dit jaar is het precies 400 jaar geleden dat er gestart werd met de aanleg van de schans.

De Koloniekamer is een initiatief van de Stichting Gebiedspartners Kolonie Ommerschans die onlangs is opgericht en met medewerking van het bestuur van het Trefpunt tot stand gekomen. In de stichting bundelen Stichting Participatie Ommerschans, bewoners van de Ommerschans, Plaatselijk Belang Balkbrug, Plaatselijk Belang Vinkenbuurt, Vereniging De Ommerschans en Staatsbosbeheer de krachten met als doel de landschappelijke aspecten en cultuurhistorische elementen van de Kolonie Ommerschans voor een breed publiek van bewoners en bezoekers zichtbaar te maken, te ontwikkelen en te behouden. Het bestuur bestaat uit Cisca Joldersma (secretaris namens Vereniging De Ommerschans), Lammert Kragt (penningmeester namens Staatsbosbeheer) en Vincent Robijn (onafhankelijk voorzitter).

De Koloniekamer in Het Trefpunt moet als startpunt gaan functioneren voor het toeristisch bezoek aan de Ommerschans, onderdeel van de Koloniën van Weldadigheid. In het najaar wordt er ook een informatiepunt over Ommerschans geopend in de Vinkenbuurt. De nieuwe stichting werkt daarnaast aan een plan voor het beter zichtbaar maken van de koloniegeschiedenis op de schans zelf. Voor de uitvoering daarvan is op dit moment echter nog geen voldoende financiering voor handen.

De Koloniekamer in Balkburg is vooralsnog geopend elke woensdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur. Vrijwilligers van historische vereniging De Ommerschans zorgen voor de warme ontvangst van bezoekers en uitleg.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Kolonie Ommerschans

Gerelateerde berichten