Spoken rond Spartelvijver in Sibculo

In Sibculo was het zaterdagavond weer griezelen rond de Spartelvijver. Si-Joe! en De Spoken hield al weer de 3e editie van de jaarlijkse spooktocht in het kader van Halloween. Ruim 1000 bezoekers durfden het aan de spooktocht te wandelen.

Als je oktober zegt, zeg je Halloween. Zeg je Halloween, zeg je griezelen! Eind oktober staat in het teken van griezelen tijdens Halloween. In Sibculo is het extra griezelen geblazen. Si-Joe! en De Spoken hielden weer een spooktocht rond de Spartelvijver in Sibculo. Waren er vorig jaar nog  30 vrijwilligers, dit jaar werkten er maar liefst 70 vrijwilligers mee. Reden dat er dit jaar meer vrijwilligers aan mee wilden werken is waarschijnlijk te danken aan de betere weersomstandigheden dan vorig jaar.

 

Ontstaan van spooktocht

In de vakanties wordt er in Sibculo altijd iets voor de jeugd georganiseerd en zo is met een aantal mensen het plan ontstaan om met Halloween deze groots opgezette spooktocht te houden. De organisatie bestaat zelf uit 12 man en Marcel Filart vertelt glunderend hoe ze dit opgezet hebben. Voor de bouwvakvakantie waren ze al bezig met vergaderingen en voorbereidingen. Ze draaien geheel op subsidie van de gemeente en de inkomsten van drinken en versnaperingen die ter plaatsen verkocht worden. Diverse vrijwilligers hebben zelf hun kleding aangeschaft en gemaakt. Twee vrijwilligers hebben zelfs een cursus gevolgd om goed te kunnen schminken, om het vervolgens andere vrijwilligers weer te leren.

 

De eerste ronde

De wandeling is rond de spartelvijver en is zo’n 3 kilometer en het is ontzettend donker in het bos rond de vijver. Er waren acht griezelzones met diverse griezelthema’s: dokter/vampier/zombie/clown/killerzone/monniken/schreeuwende zusjes/bruidjes. Ook dit jaar waren er weer twee rondes. De eerste ronde is voor de jongsten, deze was van 18.00 tot 19.30 uur. Mocht je het heel eng vinden, dan kon je lampjes kopen bij de start, om de spoken af te schrikken. Als de kinderen het staafje met verlichting onderweg gebruiken, werd er rekening mee gehouden door de spoken. Zij maakten het dan niet te eng voor de kleintjes.

 

De tweede ronde

De tweede ronde is voor de gevorderde spokenjager. Deze ronde begon om 21.00 uur wordt altijd extra griezelig, de geschminkte Halloweners trekken dan alles uit de kast om je de stuipen op het lijf te jagen. Vanzelfsprekend mogen er dan geen lampen mee! “Alleen oudere jeugd en volwassenen mogen starten om 21.00 uur en dan wordt niemand gespaard”,  lacht Marcel. Tijdens de wandeling worden je de stuipen op het lijf gebracht. Geschminkte vrijwilligers springen achter bosjes vandaan, zijn vastgebonden op een bed of komen achter je aan met een kettingzaag. Onderweg zijn er ook veel attributen die de sfeer af maken.

 

Grootste happening in Sibculo

Na afloop lieten verschillende kinderen en ouders weten dat zij op en top genoten hebben. Gerben Timmer woont naast de spartelvijver en loopt ook mee met zijn drie kinderen, die er zichtbaar van hebben genoten en absoluut niet bang zijn. Gerben vertelt dat het eerst de traditie was om op 1 januari vroeg in de morgen langs de deuren te gaan voor snoepjes. “Maar dit gebeurt bijna niet meer en nu is deze spooktocht echt dé happening van het jaar, een soort vervanger”, zegt Gerben.

 

“Om 23.00 uur mogen de laatste bezoekers een ronde lopen en daarna wordt alles weer afgebouwd.  Morgen moet alles weer leeg zijn, dus er wordt tot in de kleine uurtjes doorgewerkt. Al hebben we mazzel dat de klok een uur terug wordt gezet’, besluit Marcel Filart.

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Omroep NOOS

Foto’s bestellen: Bas Schipper

Gerelateerde berichten