Pluim is voor Veur Mekaar Bergentheim

Het is de Week van de Toegankelijkheid. Van 3 tot en met 8 oktober staat de toegankelijkheid voor mensen met een beperking centraal, want ook zij moeten volwaardig mee kunnen doen aan de samenleving. Donderdagochtend 6 oktober werd door het Platform Inclusief Gemeente Hardenberg PIGH de jaarlijkse pluim uitgereikt. 

Dit jaarlijks terugkerende evenement is een initiatief van Ieder(in), koepelorganisatie en landelijk netwerk van mensen met een beperking of chronische ziekte. Bij Ieder(in) zijn 230 organisaties van mensen met een beperking of chronische ziekte aangesloten. In Hardenberg deelt het PIGH jaarlijks een pluim uit aan een organisatie die zich heeft onderscheiden en dat past in het thema dat door Ieder(in) wordt bepaald.  Dit jaar is het thema van de week “Gewoon Welkom”

Als Platform werd gezocht naar een organisatie die voldoet aan deze criteria en het Platform is blij dat Buurthuis Veur Mekaar (veurmekaar.info) de nominatie heeft gewonnen.

Veur Mekaar onderscheidt zich door de goede toegankelijkheid in alle aspecten. Naast de goede fysieke toegankelijkheid is men ook op sociaal niveau goed toegankelijk. De breedte van het aanbod, de laagdrempeligheid bij activiteiten en inzet van vrijwilligers, ook met een beperking hebben hierin de doorslag gegeven.

Henk Leemhuis, voorzitter van het Platform: “Een dorp van deze omvang mag trots zijn op zo’n buurthuis. Dat het gewaardeerd wordt sinds jullie in 2016 de deuren openden is absoluut. Dorpsbewoners vertellen trots over jullie Veur Mekaar en wat ze er allemaal kunnen doen. Als Platform zijn we ook betrokken geweest bij het tot stand komen van dit pand doordat onze mensen van BTB (beschikbaar – toegankelijk – bereikbaar) hier hun adviezen hebben mogen geven.”

En ook: “Jullie toegankelijkheid voor iedereen is geweldig. Ook op ons platteland hebben we veel mensen die alleen zijn. Noaberhulp is niet altijd meer vanzelfsprekend. Zeker in deze onzekere tijden waarin de inflatie huizenhoog is, de energieprijzen de pan uit rijzen, er een echte oorlogsdreiging is en steeds meer mensen gaan voor hun eigen belang waardoor het sociale belang uit het oog verloren. Daarom is in Veur Mekaar nodig. Want Adelé Bloemendaal zong ooit het lied “we benne op de wereld om mekaar te helpe niewaar””.

“Om onze waardering voor jullie werk als vrijwilligers een opsteker te geven hebben wij als Platform Inclusief Hardenberg besloten om dit jaar de Pluim uit te reiken aan Veur Mekaar omdat iedereen hier gewoon welkom is. We hopen ook dat jullie dit geweldige werk in de toekomst nog lang mogen blijven doen. Dat ook mede door jullie inzet in het dorp Bergentheim de leefbaarheid behouden kan worden.”

Burgemeester Maarten Offinga was toevallig in de buurt en kon getuige zijn van de PLUIM sticker en feliciteerde de aanwezigen.

Tekst & Foto’s: Harry Kruiper, Omroep NOOS


    

Gerelateerde berichten