Nostalgische Wasdag bij museum in Sibculo

De vrijwilligers van de Stichting Klooster Sibculo demonstreren op zaterdag 1 juli hoe in grootmoeders tijd de was werd gedaan. De stichting organiseert dan van 10.00 tot 16.00 uur de Nostalgische Wasdag bij museum Zichtbaar Verleden aan de Kloosterdijk 178b. Ook zijn er demonstraties van oude ambachten.

Op het terrein rond het museum wordt zaterdag 1 juli volop gewassen met behulp van middelen die inmiddels alleen nog in musea te vinden zijn: wasteil, wasraam, stamper en wringer. Vrijwilligers brengen, passend gekleed, levendig in beeld hoe het wassen vroeger in zijn werk ging. Er zijn dit jaar aparte demonstraties van hoe de bekende knipjesmutsen werden gewassen.

Oude ambachten

Naast het nostalgische wasprogramma zijn er dit jaar demonstraties van oude ambachten als pottenbakken, stoelenmatten, boekbinden en klompen maken. De Johanneshoeve is aanwezig met streekproducten. Kinderen kunnen ervaren hoe leeftijdsgenootjes zich vermaakten lang voordat de term ‘schermtijd’ zijn intrede deed: met speelgoed en spellen die tegenwoordig als oud-Hollands te boek staan. Rond lunchtijd zijn er in de tent heerlijke versgebakken pannenkoeken verkrijgbaar.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stichting Klooster Sibculo

Gerelateerde berichten