Na 39 dagen eindelijk regen

Na een periode van droogte en warmte, is de regen weer terug. Het KNMI gaf eerder vandaag voor vrijwel het hele land code oranje uit vanwege de verwachte regen- en onweersbuien. Tot middernacht valt er nog regen en daarna wordt het weer droog.

Er werd de afgelopen periode al uitgebreid gesproeid om het watergebrek voor gras en gewas te verhelpen.

Watergebrek en gras

Watergebrek heeft aanzienlijke negatieve effecten op gras.

Een paar effecten:

  • Verkleuring en slapheid: Gras dat niet voldoende water krijgt, begint meestal te verkleuren. Het groene gras kan geelachtig worden en uiteindelijk bruin worden. Bovendien wordt het gras slap en gaat het platliggen, wat resulteert in een verwelkte en doffe uitstraling.
  • Groeiachterstand: Gebrek aan water remt de groei van gras. Gras heeft water nodig voor fotosynthese, de belangrijkste energiebron voor groei. Als er niet genoeg water beschikbaar is, zal het gras langzamer groeien en kan het zelfs stoppen met groeien.
  • Verzwakking van wortelsysteem: Bij watergebrek strekt het wortelsysteem van gras zich niet diep genoeg uit in de bodem. Het gras zal proberen water te vinden door oppervlakkige wortels te ontwikkelen, waardoor het minder veerkrachtig wordt en gevoeliger wordt voor verdere stressfactoren.
  • Verminderde weerstand tegen ziekten en plagen: Gras dat lijdt onder watergebrek wordt verzwakt en heeft een verminderd vermogen om ziekten en plagen te weerstaan. Schimmelinfecties en insectenplagen kunnen zich gemakkelijker verspreiden en het verzwakte gras aantasten.
  • Dorre en dode plekken: Ernstig watergebrek kan leiden tot dorre plekken in het gras, waar het volledig uitdroogt en afsterft. Deze plekken worden kaal en kunnen de groei van onkruid bevorderen.

Het is belangrijk om te benadrukken dat gras een veerkrachtige plant is en een periode van droogte kan doorstaan.

Onze fotograaf maakte deze prachtige foto’s van de naderende regen in Diffelen.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten