Lichtjesloop in Dedemsvaart in Gemeentepark

In Dedemsvaart wordt, net als vorig jaar, ook dit jaar een Lichtjesloop gehouden. De loop is in het kader van WereldLichtjesDag en wordt gehouden op zondag 11 december.

De lichtjesloop in Dedemsvaart wordt gehouden op zondag 11 december. Vorig jaar werd de lichtjesloop nog gehouden bij de Kotermeerstal. Dit jaar is er gekozen om door het Gemeentepark te wandelen. De start is dan ook bij het ‘oude’ gemeentehuis aan de Moerheimstraat 14 in Dedemsvaart.  ‘‘Het is een kleinere, knusse locatie, dat mogelijk meer warmte, licht en een liefdevolle sfeer uitstraalt,” licht initiatiefneemster Vinita Juurlink toe.

 

De Dedemsvaartse, die vorig jaar grotendeels alleen ‘belast’ was met de organisatie heeft dit jaar hulp van drie dames. ‘‘Samen hopen we er een magische herdenkingsavond van te maken met zoveel mogelijk lichtjes. Iedereen is welkom om groot of klein te herdenken of er voor iemand anders te zijn,” aldus Vinita.

 

De bijeenkomst begint bij het oude gemeentehuis om 18.45 uur met een openingswoord. Aansluitend wordt om 19.00 uur 1 minuut stilte gehouden. Daarna, rond 19.10 uur, start de lichtjesloop door het park. Uiteraard is er na de loop de mogelijkheid om na te praten en samen te zijn.

 

WereldLichtjesDag

World Wide Candle Lighting is ontstaan in 1997 in Amerika, door The Compassionate Friends. Inmiddels worden er wereldwijd, op de 2e zondag van december om 19.00 uur lokale tijd, kaarsen gebrand voor overleden kinderen. Omdat we in verschillende tijdzones leven is het idee dat er die dag, ieder uur ergens op de wereld, kaarsen worden aangestoken voor overleden kinderen. Op diverse locaties in Nederland worden herdenkingsbijeenkomsten gehouden.

Sinds 2006 is WereldLichtjesDag, de dag van het overleden kind,  in Nederland geïntroduceerd. Ieder jaar op de 2e zondag in december is het Wereldlichtjesdag. Mensen komen bij elkaar om overleden kinderen te herdenken en steken daarbij om 19.00 uur een kaarsje aan. Begonnen in Apeldoorn, zijn er inmiddels meer dan 100 locaties waar mensen welkom zijn om samen overleden kinderen te herdenken. Hartverwarmende bijeenkomsten in veel plaatsen in Nederland.

 

Tineke Eilander, Omroep NOOS