Kunst gaat op reis

Beeldend kunstenaar Zus van Zand staat voor een nieuw seizoen. Afgelopen weekend bood ze belangstellenden de gelegenheid om haar werken in Dedemsvaart te bewonderen.

Zowel binnen in haar atelier als in de eigen beeldentuin aan de Langewijk toonde ze haar schetsen, beelden van staal en van cortenstaal. Artistiek werk waarin de mens centraal staat en dat op vijf verschillende plaatsen in NL voor het grote publiek bewondering zal afdwingen.

‘Een tekenaar die last’

Onder haar echte voornaam Irma studeerde ze aan de kunstacademie Minerva in Groningen en het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. In 2019 settelde ze zich in Dedemsvaart als tekenaar en beeldenmaker. Door naar model te tekenen onderzoekt ze de essentie van houding en perspectief, met name van de mens en legt die met een simpele streek vast. Eerst met inkt, daarna met staal. Vooral de rust en stilte in mensen fascineert haar. Dat zie je vaak terug in haar werk. Met tekenen naar model onderzoekt de kunstenaar de uitstraling van een houding, van een stand. Met een paar ‘simpele’ lijnen treft ze de sfeer, overbodige informatie laat ze weg. De modelschetsen gebruikt Zus van Zand als ontwerp voor groot ruimtelijk werk van staal. Ze buigt en last alles zoveel mogelijk zelf in haar werkplaats. Het liefst laat ze een beeld hoogwaardig afwerken met een zink-, epoxy- en poedercoatlaag.

Initiator van kunstprojecten

Het afgelopen jaar ontpopte Irma zich ook als initiatiefnemer van kunstprojecten met de start van het succesvolle project DNA Kunstexpeditie. Professionele kunstenaars gingen een maand lang een relatie aan met het DNA van Dedemsvaart. Met name met het gedachtengoed van en in Tuinen Mien Ruys, op het Kalkoventerrein met het verhaal van de verveners en met andere plaatselijke Voartse links in en om The Fellowship Of Acoustics.

Te zien op tentoonstellingen

Het werk dat Zus van Zand in opdracht maakt varieert van modeltekeningen die in particuliere sessie worden vervaardigd tot het ontwerp van sculpturen op basis van tekeningen van de kunstenaar. Op eigen titel is ze druk met installaties als ‘De Voetlijn’, Composition of Hands, Dansduet en Poses in groot en klein.

Overzicht

Dit jaar doet Zus van Zand mee met de volgende tentoonstellingen: Keukenhof Lisse (21 maart / 12 mei), Kunstmoment Diepenheim 19/21 en 25/8 april, Galerie Beeldschoon in de Pol (april t/m september), Beeldentuin Cuijck 22 april 2024 t/m april 2025, Buitenplaats De Broekhuizen 1 mei t/m 30 september en Kunst Om Dalfsen 4 en 5 mei. Meer info? Maak een afspraak of kijk op de website www.zusvanzand.nl


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Harry Kruiper

Gerelateerde berichten