Kanaaldrama kost al 15 miljoen euro

Het kanaaldrama – waarbij 400 huizen verzakten na werkzaamheden door de provincie – heeft Overijssel al 15 miljoen euro gekost. Het grootste deel daarvan ging op aan onderzoeken en eigen organisatie. Dat komt naar voren in een tv-uitzending van het journalistieke platform Pointer (KRO-NCRV). 

Het gaat om woningen pal aan het kanaal Almelo-De Haandrik. De provincie Overijssel begon zo’n tien jaar geleden met het verdiepen van het kanaal en het slaan van nieuwe damwanden. Veel bewoners merkten daarop dat hun huis verzakte en scheuren ontstonden.

Sommige gedupeerden zitten nu al jaren in een gestut en onverkoopbaar huis. Zij voelen zich in de steek gelaten, omdat ze lange tijd wachten zonder zicht op een uitkomst. Volgens deze burgers laat de provincie vooral eigen onderzoeken uitvoeren en komt ze slechts mondjesmaat over de brug met compensatie. Bewoners zelf spreken over een ’tweede Groningen’.

 

Veel geld naar onderzoeken

Uit de cijfers, opgevraagd door Pointer en Tubantia, blijkt dat de provincie Overijssel inderdaad veel heeft uitgegeven aan onderzoeken. Zo kostten twee grote onderzoeken naar de oorzaak in totaal 3,3 miljoen euro. Ook is de provincie veel kwijt (3,2 miljoen euro) aan eigen kosten aan personeel. Alles samen spendeerde de overheid tot nu toe zelf ruim 10 miljoen. Burgers ontvingen nog geen 5 miljoen euro aan vergoedingen.

Het kanaalprobleem groeit ondertussen uit tot een groter drama voor de provincie. Volgens de recentste prognose zal Overijssel uiteindelijk ruim 36 miljoen euro kwijt zijn. Een groot deel hiervan (bijna 40%) gaat op aan onderzoeken, personeelskosten en een grote post “divers”.

Bij bewoners zal uiteindelijk ruim 22 miljoen euro terechtkomen, zo laat gedeputeerde Bert Boerman weten tegenover Pointer. Maar ook de kosten voor onderzoek zijn volgens hem in het belang van bewoners. “Die wilden ook graag weten wat de oorzaak is van het geheel.”

 

Schadevergoeding

Uit de cijfers blijken er 404 schadegevallen. Niet alle bewoners met beschadigde huizen krijgen ook een vergoeding. Ongeveer een derde van alle bewoners zal een volledige of gedeeltelijke schadevergoeding krijgen. Voor andere bewoners zijn er subsidies of coulancevergoedingen toegekend, die liggen in de regel een stuk lager.

De provincie zegt dat als de kanaalwerkzaamheden inderdaad schade hebben veroorzaakt, dat dan de gedupeerde burger ruimhartig wordt gecompenseerd. Volgens de overheid laten hun onderzoeken alleen zien dat de provincie niet altijd de veroorzaker is, ook klimaatverandering is een oorzaak.

De uitzending van Pointer ‘Het kanaaldrama’ is op 9 oktober te zien om 22.10 uur op NPO2.
Pointer Radio besteedt 2 oktober tussen 19.00 en 20.00 uur aandacht aan het kanaaldrama.


Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: KRO-NCRV’s Pointer

Gerelateerde berichten