Herdenking bij het monument waar Joods Werkkamp Molengoot heeft gestaan

10 oktober zal de jaarlijkse herdenking worden gehouden, bij het monument aan de Luggersweg. En waar in de nacht van 2 naar 3 oktober 1942 alle Joodse werkkampen in Nederland zijn leeg gehaald onder het mom van familie hereniging, en op transport zijn gezet naar kamp Westerbork waarna alle Joodse mannen zijn door gestuurd naar de overige overbekende vernietigingskampen, Auschwitz, Sobibor, Mauthausen en andere.

Direct na aankomst of een paar dagen erna zijn ze de gaskamer in gegaan, vermoord!

De herdenking zal plaats vinden omstreeks 14.30

Er zullen nabestaanden van de slachtoffers, vertegenwoordigers van de gemeente Hardenberg, afgevaardigden, van diverse herdenkingscomités aanwezig zijn. Mevrouw Regina Sluszny uit Antwerpen zal haar levensverhaal vertellen hoe zij als een Joods meisje de oorlog overleefde. Ook geeft ze een gastles op, CBS de MarsWeijde.

De leerlingen van de MarsWeijde, het Greydanus College Hardenberg en De Nieuwe Veste zullen de namen van de mannen die zijn afgevoerd noemen, om ze nooit te vergeten.

Hoofdkrijgsmacht rabbijn kolonel Menachem Sebbag zal de Joodse gebeden, het Kaddiesj en Jiskor uitspreken.
Aansluitend zal hij de Sjofar blazen waarna het houden van 2 minuten stilte.

Hierna vind de krans en bloemlegging plaats.

Het boek met de verhalen van overlevenden en brieven van Flip Slier onder redactie van Jannie Wiegman met als titel “Van Kamp naar Monument” is hersteld en opnieuw uitgegeven, met nieuwe aanvullingen. Het is te koop bij Jannie Wiegman en Boekwinkel en uitgeverij Heijink te Hardenberg. De opbrengst zal voor de jaarlijkse herdenkingen zijn.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stichting “Joods Werkkamp Molengoot”

Gerelateerde berichten