Gezond eten tijdens de zomervakantie op de BSO

Kinderopvang De Beestenboel in Schuinesloot doet mee met de Gezonde Smikkelweken. Spoony organiseert deze weken. Ruim 600 buitenschoolse opvangplaaten (BSO) doen mee. Ongeveer 120.000 kinderen in heel Nederland gaan op de BSO zelf gezonde voeding koken. Ook leren ze over gezonde en duurzame voeding. Ook kinderen die in de zomervakantie niet naar de BSO gaan, kunnen meedoen aan het programma. Wethouder Alwin te Rietstap gaf het eerste kratje met gezonde groenten aan de BSO in Schuinesloot.

Gezond eten

In Nederland eet 85% van de kinderen van 4 tot 12 jaar te weinig groenten. 1 op de 7 kinderen is te zwaar of heeft obesitas. Eén van de belangrijkste oorzaken hiervan is ongezonde voeding. Hierom begon Spoony met de Gezonde Smikkelweken.

Smikkelweken

Kinderen leren op een leuke manier verschillende groente te proeven, klaar te maken en te ontdekken. In 2021 kregen 120 BSO’s kratten met groenten, recepten en eetspelletjes. Dit jaar gaan 600 scholen aan de slag met het groenten programma. Een mooie groei.

Gezonde tussendoortjes

Wethouder te Rietstap: “Op de BSO in Schuinesloot bakken de kinderen regelmatig lekkere dingen. Koekjes zijn favoriet. Het is mooi om te zien dat kinderen al op jonge leeftijd leren om gezonde tussendoortjes te maken. Ik hoop ook dat ze deze positieve ervaring met gezond eten meenemen naar huis. Samen met kinderen eten maken is een leuke bezigheid waar ze veel van leren, ook voor later.”

Zomerprogramma

Het programma start de eerste week van de zomervakantie. Deze BSO’s ontvangen kratten met verse groentenactiviteiten. Zoals een pakket om courgettecake van te maken. Ook krijgen ze het ‘Zintuigenspel’ waarmee kinderen gemaskerd onbekende groenten als chayotes en zwarte tomaat ontdekken.

Wethouder te Rietstap: ”Het zintuigenspel is een mooie manier om kinderen nieuwe groenten te laten ontdekken. Door te spelen doen ze nieuwe ervaringen met gezond eten op.”

Thuis ook meedoen?

Om kinderen aan te moedigen ook thuis gezond aan de slag te gaan, krijgen alle kinderen die meedoen een Kook- en Speelboek. Hierin staan recepten, eetspelletjes en challenges. Die kunnen kinderen alleen doen of met het hele gezin.

Kinderen die niet naar de BSO gaan kunnen meedoen via de website. Aanmelden kan op gezondesmikkelweken.nl. Je kunt mooie prijzen winnen. Bijvoorbeeld een Cortina fiets, Nike Air Jordans en een air up drinkfles.

Meedoen kan tot 31 augustus 2023.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stock

Gerelateerde berichten