Gemeente Ommen vangt asielzoekers op

Gemeente Ommen realiseert een crisisopvang in het gemeentehuis. Sinds maandag 3 oktober vestigen hier 40 asielzoekers afkomstig vanuit het aanmeldcentrum Ter Apel. De bedoeling is dat ze voor 3 maanden in het crisisopvang blijven.

De groep, bestaande uit één gezin uit Eritrea en alleen reizende mannen uit Syrië en Jemen, zit in procedure voor de aanvraag van een verblijfsvergunning. Er zitten geen zogenaamde ‘veiligelanders’ tussen de opgevangen asielzoekers in Ommen. De groep is homogeen, wat inhoud dat ze zoveel mogelijk dezelfde taal spreken en dezelfde achtergrond hebben.

Ervaring van het COA (Centraal Orgaan opvang asielzoekers) leert dat dit bijdraagt aan de sfeer op locatie. Burgemeester Vroomen vertelt: “de sfeer op locatie is goed en rustig. De mensen zijn blij dat ze voor 3 maanden een vaste plek hebben en verzekerd zijn van onderdak na een onzekere periode. Veel van de asielzoekers verblijven al enkele maanden in Nederland en hebben soms weken buiten geslapen bij het aanmeldcentrum.”

Overdag zijn het Rode Kruis en Vluchtelingenwerk aanwezig om asielzoekers op weg te helpen. “Als gemeente vinden we de veiligheid van inwoners belangrijk ” zegt Vroomen. “Dit borgen we door permanente beveiliging op en rondom locatie, het organiseren van voldoende en zinvolle dagbesteding om verveling tegen te gaan en we hanteren strikte gedragsregels.”

Zo zijn er standaard huis- en gedragsregels van het COA. Dat gaat bijvoorbeeld over het schoon houden van de locatie, verbod op alcohol en (soft) drugs en het niet verlaten van de locatie tussen 22.00 en 08.00 uur. Bij het schenden van deze regels wordt streng opgetreden. Zo kunnen overtreders dan meteen teruggestuurd worden naar Ter Apel en kan zijn of haar procedure voor een verblijfsvergunning in gevaar komen. Vroomen heeft er vertrouwen in dat het rustig zal blijven op locatie.

Die verwachting wordt gestaafd door eerdere ervaringen van gemeente Ommen en andere gemeenten waar de afgelopen maanden crisisnoodopvang is gerealiseerd. Op www.ommen.nl/crisisnoodopvang staat meer informatie, inclusief een overzicht met antwoorden op de meest gestelde vragen en contactgegevens. Deze pagina wordt regelmatig bijgewerkt.

Tekst: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron: Gemeente Ommen

Gerelateerde berichten