Benefietconcert in Bergentheim groot succes

In kerkgebouw De Hoeksteen in Bergentheim is vrijdagavond een succesvol Benefietconcert gehouden voor Roemenië. Het Roemenië Comité Bergentheim is de organisator en de opbrengst is voor de dorpen in Roemenië.


Het benefietconcert dat vrijdag 10 februari in de Hoeksteen in Bergentheim werd gehouden is een groot succes geworden. Er zaten ongeveer 350 mensen in de kerkzaal. Dus ook nu hoopt het comité dat het concert veel geld oplevert voor het goede doel: de dorpen in Roemenië. Het concert bestond uit een gevarieerd programma. Er waren optredens van het Hardenbergs Christelijk Mannenkoor en Zangvereniging Looft Den Heer. De aanwezigen genoten zichtbaar van de klanken. Het is een evenement, waar muziek en solidariteit samenkomen. Alleen al om een verschil te maken in de levens van de inwoners van diverse Roemeense dorpen.

Broodproject

Het broodproject is iets bijzonders. Dit is ook op een bijzondere manier ontstaan. Jans vertelt over hoe hij ooit bij een onderwijzeres logeerde en hoe ze iedere ochtend veel brood smeerde voor kinderen die niet konden ontbijten. Dit heeft geleid tot het opzetten van een bakkerij die ondersteund wordt door het comité. Bij deze bakkerij kunnen mensen elke week twee broden ophalen. Het Roemenië Comité Bergentheim is al eerder actief geweest met een inzameling. Vorig jaar heeft een oud-ijzer-inzameling in een container ruim 6.700 euro opgebracht.

Opbrengst niet alleen voor broodproject

De opbrengst van het benefietconcert is grotendeels voor het broodproject. Maar van de opbrengst wordt ook materiaal gekocht. Hiermee kunnen voorzieningen voor betere gezondheidszorg in deze dorpen geboden worden. Het Roemenië Comité Bergentheim heeft al 25 jaar contact met diverse dorpen in Roemenië. Jan Jans, de organisator van het benefiet, heeft al 15 jaar ervaring met reizen naar Roemenië. Hij is getuige van de armoede en achterstand in sommige delen van het land. Hij vindt het belangrijk om hier verandering in te brengen.

Inmiddels ziet Jans wel dat er langzamerhand verbetering in de dorpen komt. Echter blijft er de hulp nog steeds broodnodig. De inwoners van de Roemeense dorpen waar geholpen wordt door het comité, komen niet alleen uit Roemenië zelf, maar ook uit Hongarije. In sommige dorpen laat de gezondheidszorg nogal wat te wensen over. Van de opbrengst wordt dan ook niet alleen het broodproject gesteund. Ook zullen rollators, verbandmiddelen en andere zorgmaterialen worden aangeschaft. Zo kan ook de gezondheidszorg in deze dorpen verbeterd worden.

Benefietconcert


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper, Omroep NOOS

Gerelateerde artikelen