Klepperman en meerdere beelden geblinddoekt

Klimaatactivisten Extinction Rebellion (XR) hebben zondagmorgen standbeelden in de hele regio geblinddoekt. In Hardenberg ging het om De Klepperman.

Een vreemd gezicht zondagmorgen op het Klepperplein in Hardenberg. Het beeld van de Klepperman was geblinddoekt. Ook op andere plekken in de regio zijn standbeelden geblinddoekt, waaronder in Zwolle, Deventer, Lochem, Laren en Borculo.

De actievoerders die dit gedaan hebben, willen op deze manier de actie Statue Sunday steunen. De komende tijd zal dit protest bij meer beelden worden toegepast. Het gaat om een wereldwijde actie waarbij wetenschappers en klimaatactivisten een blinddoek om doen bij standbeelden van wetenschappers, politici en andere prominenten.

Hiermee eisen de actievoerders dat politici en bestuurders niet langer de ogen sluiten voor de klimaatcrisis. ‘De machthebbers moeten de waarheid vertellen over de klimaatnood-toestand en ze moeten passende maatregelen nemen’, zo laten de activisten weten. ‘Toch doet de politiek alsof er niets aan de hand is. Dit is onbegrijpelijk omdat wetenschappers over de hele wereld al decennialang de noodklok luiden over de opwarming van het klimaat en de catastrofale gevolgen daarvan.’

Vanwege het uitblijven van adequate maatregelen is Scientist Rebellion, gelieerd aan Extinction Rebellion, begonnen met de actie Statue Sunday. Dit gebeurde als onderdeel van een wereldwijde actie van wetenschappers en klimaatactivisten. De activisten eisen dat machthebbers niet langer wegkijken van de klimaatcrisis en de ecologische ramp die de leefbaarheid van de aarde vernietigt. Vorige week vond de eerste wereldwijde actie plaats. In meer dan 15 landen blinddoekten wetenschappers iconische standbeelden om actie tegen de klimaatcrisis te eisen.

 


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten