Eric Schutte exposeert ‘Portret van Landschap’ bij HardenbergArt

Het genre landschap kent een lange traditie; uit opgravingen in Pompeï blijkt dat rijke bewoners hun woningen al lieten verfraaien met muurschilderingen waardoor de illusie werd gewekt dat men zich in een prachtig landschap bevond. Door de eeuwen heen speelde het landschap in de schilderkunst een rol, soms als achtergrond, met name in de 15e en 16e eeuw, later ook als zelfstandig thema. In de 20e eeuw volstonden voor abstract werkende kunstenaars enkele lijnen of kleurvlakken om een landschap aan te geven. De verbeelding van de beschouwer deed de rest!

Eric Schutte is afgestudeerd als beeldend kunstenaar en docent en woont in Ommen. Door zijn schilderijen en objecten heeft hij intussen al veel bekendheid; zo kennen veel mensen zijn kalfje op de Brink in Arriën en de vogelkijkhut in de Ommermars.

Typerend voor de gedachtengang van de kunstenaar is de ei-vorm van dit object uit cortenstaal: om vogels te observeren kruip je zelf in een groot ei. De natuur is en was altijd zijn uitgangspunt, hij zoekt bijzondere plekken en legt deze vast op het doek. Als kunstenaar moet je je identificeren met je onderwerp, er als het ware één mee worden. Alleen dan ontstaat er bezielde kunst die uitstijgt boven ‘een mooi plaatje’.

Behalve het schilderen in (en van) de natuur werkt Eric vaak met afvalmateriaal; het bovengenoemde kalfje is hiervan een mooi voorbeeld, maar ook plastic koffielepeltjes krijgen een tweede bestemming als vogel, om maar een van zijn vele creaties te noemen. Een heel leuk project is de samenwerking met een achttal basisscholen in Ommen waarbij leerlingen de ideeën en ( afval) materialen aandroegen waarmee de kunstenaar vervolgens aan het werk ging.
Ter gelegenheid van de expositie verschijnt een fraai vormgegeven uitgave, bestaande uit een boekje, twee losse kaarten en een poster, die bij HardenbergArt te koop is. Een echt collector’s item!

In het kader van deze expositie wordt een drietal activiteiten georganiseerd: op donderdag 5 oktober houdt Schutte een lezing: “Landscaping in Arts” op het podiumplein in het LOC Hardenberg, inloop 19.00 uur; aanvang 19.30 uur. Hij vertelt hier over zijn nieuwsgierigheid naar de verhouding die de mens heeft ten opzichte van de hem omringende natuur, en het onderzoek dat hij daarnaar deed. Op zaterdag 7 oktober geeft hij een masterclass schilderen voor maximaal 12 personen, de locatie wordt nog nader bepaald. Verder kunt u deelnemen aan een workshop ”Het boek als object”: leporello-boekjes maken bij HardenbergArt in het LOC op dinsdag 17 oktober van 19.00 tot 21.00 uur, georganiseerd door HardenbergArt. Deelname aan alle genoemde activiteiten is gratis, wel is het fijn als u zich even aanmeldt: info@hardenbergart.nl.

De expositie “Portret van Landschap” wordt geopend op vrijdagavond 15 september om 19.00 uur, en u bent hierbij van harte welkom!

Expositie “Portret van Landschap”, Eric Schutte 15 september t/m 18 november bij HardenbergArt, LOC, Parkweg 1a4 7772 XP Hardenberg info@hardenbergart.nl.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stock

 

 

Gerelateerde berichten