Doe mee met de Nacht van de Nacht

Natuur en Milieu Overijssel houdt voor de 18e keer de Nacht van de Nacht. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld. Echt donker is het bijna nergens meer. Daarom wordt hier extra aandacht voor gevraagd met de Nacht van de Nacht. 

De Nacht van de Nacht is dit jaar op zaterdag 29 oktober. Steeds meer bedrijven en gemeentes doven de lichten tijdens de Nacht. Als alles donker is, kun je de duisternis en stilte die bij de nacht horen beleven.

Landelijke activiteiten

In verband met de Nacht van de Nacht houden allerlei natuurverenigingen, sterrenclubs, natuurmusea, restaurants en anderen diverse activiteiten. Op de Nacht van de Nacht heb je de mogelijkheid om echt stil te staan bij de schoonheid van de nacht. Bijvoorbeeld met een diner bij kaarslicht of een nachtwandeling. Verder kun je een lezing volgen over de maan, een voorstelling bijwonen of meedoen aan een workshop uilenballen pluizen.

Activiteit in Kloosterhaar

Beleef de nacht tijdens Nacht van de Nacht in de Engbertdijksvenen bij Kloosterhaar. Bij informatieboerderij Huisken houdt Staatsbosbeheer diverse activiteiten die betrekking hebben op de nacht. Ook kun je sterren kijken met een deskundige (19.30 / 20.00 / 20.30 / 21.00 u). Er zijn ook twee momenten voor een nachtwandeling van 3,5 kilometer verder het gebied in. Dit is inclusief sterren kijken. De activiteiten zijn voor volwassenen en gezinnen met kinderen met kinderen vanaf 8 jaar. Het entreebewijs voor het erf met activiteiten is wél geldig voor het sterren kijken maar niet voor de wandeling.

Verzorg jij dit jaar een nachtelijke activiteit? Meld je activiteit aan op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten. Hier vind je ook inspiratie en achtergrondinformatie over de Nacht van de Nacht.

Lichtvervuiling slecht voor mens en dier

In de nacht van 29 oktober wordt ook aandacht besteed aan lichtvervuiling en duurzame verlichting. Lichtvervuiling door kunstlicht van bedrijven verstoort het bioritme van mensen en dieren.

 

Energiebesparing

Bovendien kosten reclamezuilen en lantaarnpalen veel geld en energie. Met de huidige energieprijzen is het doven van onnodige verlichting dus niet alleen goed voor mens, dier en aarde, maar scheelt het ook aanzienlijk in de portemonnee. Doet jouw bedrijf of organisatie ook mee? Meld je dan aan op www.nachtvandenacht.nl/licht-uit-bij.

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde berichten