Diaconale zondag, de dag voor Wereldarmoededag

Winstmaximalisatie, legbatterijen, plofkip, overconsumptie. Wat doet dat met je als je hierover nadenkt? Voel je je toch best thuis in ‘het systeem’? Of voel je je daar dan weer schuldig over? 


De Diaconale Zondag in Twenterand is op zondag 16 oktober, de dag voor Wereldarmoededag. De internationale dag voor de uitroeiing van armoede. Vanuit het oogpunt armoede heeft de Diaconale Zondag als thema: ON/OFF Schuldig: Voel jij je thuis in een schuldig systeem?

Hoe reageer jij als je geconfronteerd wordt met onrecht, klimaatproblemen of vervuiling? Ga je op de barricades staan of loop je het liefst ervoor weg? Misschien doe je al heel veel voor het milieu zoals recycling, sta je op tegen onrecht maar merk je dat je hierin vastdraait. Anderen vinden je overdreven, wettisch, star…. Weer anderen zeggen: ‘Laat maar zitten, wat kan ik er nou aan doen, de wereld gaat toch wel naar de knoppen.’

 

Diaconaal Platform Twenterand

In Twenterand is al enige jaren een Diaconaal Platform Twenterand (DPT) actief, waarbij alle kerken van Twenterand zijn aangesloten. Gezamenlijk met de maatschappelijke stichtingen- Manna, Lichtpunt Twenterand, Budget Op Orde Twenterand, Steunfonds Vluchtelingenwerk en Leergeld Twenterand zetten zij zich in voor de kwetsbare medemens dichtbij, vanuit een gedeelde verantwoordelijkheid voor de mensen hier in Twenterand. Ieder jaar doet een diaconie een project afzonderlijk. Dit jaar heeft de diaconie van de Rooms-katholieke kerk in juli 245 vakantietasjes samengesteld voor kinderen en jongeren in Twenterand die niet op vakantie konden gaan. Stichting Manna heeft deze uitgedeeld.

 

Hulp aan de medemens

Bij een diaconie van een kerk wordt vaak gedacht aan goede doelen ver weg. Maar het is een belangrijke taak van de kerk om te zorgen voor de medemens. De letterlijke betekenis van het woord “diaconaat” is het zich dienstbaar opstellen. Wat vrijer vertaald is het ‘hulp bieden aan allen die dit nodig hebben’. Je zou ook kunnen zeggen ‘Hulp bieden aan wie geen helper heeft’.

 

Alle kerken

Het Diaconaal Platform Twenterand, welke alle diaconieën van de gemeente vertegenwoordigen, vragen alle kerken zondag 16 oktober aandacht te besteden aan het werk van de partners van het DPT. Ze komen langs in de kerk en vertellen iets over hun werk tijdens de dienst. In verschillende Twenterandse kerken zal er die zondag worden gecollecteerd voor het werk van de stichtingen binnen dit Diaconaal Platform Twenterand. Iedereen wordt zondag 16 oktober van harte welkom geheten in de kerken.

 

Tekst: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Diaconaal Platform Twenterand

Gerelateerde berichten