9 september 2023 Open monumentendag

Traditiegetrouw tijdens het tweede weekend in september, dus zaterdag 9 en zondag 10 september, wordt landelijk de OPEN MONUMENTEN DAG gehouden. Alle Rijksmonumenten zijn dan gratis te bezichtigen dus ook het Streekmuseum de Kalkovens in Dedemsvaart zet haar deuren wagenwijd open.

En dikwijls rondom de monumenten wordt de dag opgeluisterd door het landelijke thema van die dag inzichtelijk te maken.

Levend erfgoed

Dat landelijke thema van de OPEN MONUMENTEN DAG dit jaar luidt “LEVEND ERFGOED”. De Historische Vereniging Avereest zal op het kalkoventerrein in Dedemsvaart in een aantal partytenten “LEVEND ERFGOED” inzichtelijk maken door te laten zien hoe in de loop der jaren de verwarming o.a. van woningen in het verleden geregeld was. Stoken met turf werd stoken met kolen en dat werd weer stoken op gas. En de zeer nabije toekomst is stoken met behulp van zonne-energie, infraraad, warmtepompen etc.

Toekomstige warmtebronnen

Installatiebedrijf Starke uit Dedemsvaart is bereid gevonden die toekomstige warmtebronnen te tonen en daarover voorlichting te geven en in de vijfde partytent zullen twee energiecoaches van de gemeente hun best doen om al uw vragen over dit onderwerp te beantwoorden.

Oudhollands wagenspel

Maar er is meer: na de opening op het kalkoventerrein door Wethouder W. te Kate zal er om 11.00 uur op zaterdag 9 september een oudhollands wagenspel worden opgevoerd door theatergroep “De Bende van Mina Koes” uit Zuidwolde onder de titel BEETJE DOM.

Andere activiteiten

De hoefsmid zal ter plekke twee stoere Belgische trekpaarden voorzien van nieuwe hoefijzer, zal de Rotterdamse kunstenaar Jeroen Hoogstraten op de oude fundering van de gashouder een begin maken van zijn kunstwerk als onderdeel van de vele activiteiten die er zullen zijn in oktober tijden de Dedemsvaartse DNA-Kunstexpeditie 2023. Een verhalenvertelster zal voor de jeugd verhalen vertellen in onze streektaal, wordt er gevaren met de vlet op de Dedemsvaart, is beeldend kunstenaar Peter van der Veer bezig zijn kunstwerk te voltooien is er een spannend springkussen aanwezig voor de jeugd, wordt de catering verzorgd door Tom Rooth en het geheel opgeluisterd door het draaimolen De Parel ui Meppel.

Wij nodigen dus iedereen, oud en jong, uit om met ons deze interessante OPEN MONUMENTEN DAG op zaterdag 9 september te beleven, te beginnen als toeschouwer bij het oudhollandse wagenspel BEETJE DOM. De toegang de hele dag én de volgende dag op zondag is gratis.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Wikimedia commons

Gerelateerde berichten