1 op de 12 Overijsselaars scheiden

In 2021 was 8,1% van de Overijsselaars gescheiden. Dit is het laagste scheidingspercentage van heel Nederland, al verschilt het aandeel gescheiden inwoners sterk per gemeente. Zo heeft in Staphorst zelfs maar 3,9% van de volwassenen een echtscheiding achter de rug. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van meest recente scheidingsdata van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Ten opzichte andere provincies, heeft Overijssel het laagste scheidingspercentage van Nederland. Ook in Utrecht is dit percentage laag (8,5%). Naar verhouding wonen in Flevoland en Limburg juist de meeste gescheiden mensen (10,1%). In 2021 vonden er in Nederland 11,6% minder echtscheidingen plaats dan in 2020. Vorig jaar werden 25.600 huwelijken ontbonden, een jaar eerder waren dat er bijna 29.000.“Het blijft natuurlijk gissen hoe het komt dat er minder mensen zijn gescheiden. Een reden kan de krapte op de woningmarkt zijn”, aldus Marga Lankreijer hypotheekexpert van Independer.

Gemeentelijke uitschieters: Staphorst en Almelo

Het aantal gescheiden inwoners verschilt sterk per gemeente. Naar verhouding wonen in Overijssel de minste gescheiden mensen in Staphorst. Slechts 3,9% van de inwoners heeft hier een echtscheiding achter de rug. Dit is het op-een-na laagste scheidingspercentage van Nederland, alleen in Urk ligt dit nog lager (2,4%). “Door de gestegen huizenprijzen is het ook moeilijker geworden om jouw ex partner uit te kopen. Je hebt het huis waarschijnlijk ooit met zijn tweeën gefinancierd. Is het geld er wel dan heb je het als vertrekkende partner gemakkelijker. Deze overwaarde kun je weer als eigen geld inzetten om een nieuwe woning te kopen. Zonder dit eigen geld kun je als alleenstaande nog maar in weinig plaatsen terecht voor een woning”, aldus Independer hypotheekexpert Marga Lankreijer.

Aan de andere kant van het spectrum spant binnen de provincie juist Almelo de kroon. Deze gemeente heeft namelijk het hoogste scheidingspercentage van Overijssel: 10,3% van de inwoners. De top 5 gemeenten binnen de provincie met het hoogste scheidingspercentage is:

  • Almelo (10,3% van de volwassenen is gescheiden)
  • Deventer (9,9% van de volwassenen is gescheiden)
  • Enschede (9,7% van de volwassenen is gescheiden)
  • Hengelo (9,6% van de volwassenen is gescheiden)
  • Zwolle (9,2% van de volwassenen is gescheiden)

Kijk hier hoeveel mensen er zijn gescheiden in jouw gemeente: https://www.independer.nl/hypotheek/info/onderzoek/minder-scheidingen-2021

 

Tekstverwerking: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron: Independer

Gerelateerde berichten