Zielenschepen uit Diffelen op Zwerftocht: De Betoverende Reis van Cornelis Rogge’s Poëtische Erfenis

De kunstwerken “zielenschepen” (geplaatst in 2016), onderdeel van “kunstwegen, zijn losgeraakt van de bodem ter hoogte van de sluis in Diffelen.
Cornelis Rogge (1932-2023), de visionaire kunstenaar die bekend stond om zijn poëtische Armada van zielenschepen, heeft ons dit jaar verlaten. Zijn schepen, die als sokkels dienen voor betekenisvolle beelden, zijn in beweging gekomen op een manier die bijna bovennatuurlijk lijkt. Ze hebben de bodem losgelaten door het hoge water, ondanks dat deze verankerd waren op betonblokken en zijn onder de weg doorgevaren en aan de andere kant terechtkomend – een mythe die werkelijkheid wordt in het jaar van zijn heengaan.

De zielenschepen, geïnspireerd door de oude traditie van Joost van den Vondel uit de Gouden Eeuw, fungeerden als dragers van sage, verhalen en fantasieën. Eenmaal symbolen van overgang, lijken ze nu een nieuwe dimensie te verkennen, waarin Rogge’s eigen overgang naar het hiernamaals een rol lijkt te spelen.

Rogge, in zijn eigen unieke stijl, weigerde zijn beelden titels te geven, waardoor ze als rebusachtige puzzelstukjes werden achtergelaten voor de beschouwer om te ontcijferen. Zijn nalatenschap, gevat in deze varenden van de ziel, nodigt uit tot reflectie op de betekenis van kunst, leven en de grenzen daartussenin.

Een sage? Wie zal het zeggen………


Tekstverwerking: Bas Schipper, Omroep NOOS
Foto’s: Bas Schipper

Gerelateerde berichten