Overijssel broedplaats van fietsbedrijven

Overijssel kent een rijke fietshistorie. De eerste industrieel vervaardigde fiets van ons land rolde meer dan 150 jaar geleden uit de rijwielfabriek van Burgers in Deventer. Tegenwoordig is er nog steeds veel bedrijvigheid rondom ‘de fiets’ in Overijssel: van het Hennie Kuiper Wielermuseum in Denekamp tot aan Krush Bikes in Steenwijk. Reden voor stichting 365 Dagen Fietsen in Overijssel om een overzicht uit te brengen met 100 kenmerkende fietsbedrijven en fietsprojecten in de provincie.

Prof. dr. Gert-Jan Hospers, hoogleraar in de geografie, stelde de lijst met 100 bedrijven samen: “Overijssel heeft flink wat fietsparels, zoveel is zeker. Alle deelsectoren van de fietsbranche zijn in de provincie aanwezig, of het nu gaat om de maakindustrie, services of recreatie.” De lijst bestaat uit bekende bedrijven, maar ook ‘verborgen parels’, zo concludeert Hospers: “De fietsenbranche in Overijssel is volop in beweging en kent veel nieuwe initiatieven. Daarnaast valt op dat de deelregio’s elk hun eigen fietsspecialisatie kennen. Zo doet Twente veel op industrieel gebied en is Zwolle goed in nieuwe mobiliteitsconcepten en lifestyle. En in en rond de Sallandse Heuvelrug zie je veel mountainbike-activiteit.”

Overijssel maakt werk van fietsen

Het rapport dat is gepubliceerd op de website 365dagenfietsen.nl is geen ranglijst, zo benadrukt Bert Krale, voorzitter van 365 Dagen Fietsen: “We hebben een start gemaakt met 100 bedrijven en we zien het als een aanmoediging verder te zoeken naar fietsparels.” Op de vraag waarom deze lijst is opgesteld, antwoordt Krale: “Dit overzicht laat zien dat Overijssel echt werk maakt van fietsen. Zo hebben we ook op 2 oktober een fietssymposium gehouden. We hopen met deze symposium dat een deel van de bedrijven dichter bij elkaar komt en er nieuwe samenwerkingen uit groeien. Zodat Overijssel als fietsprovincie nóg verder komt.”

 

Tekstverwerking: Jeffrey Varweg, Omroep NOOS
Bron: Stichting 365 Dagen Fietsen in Overijssel

Gerelateerde berichten