Dodenherdenking in Gramsbergen

Gramsbergen herdacht op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers die sinds de Tweede Wereldoorlog stierven in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

Middagherdenking voor kinderen

’s Middags ontmoetten leerlingen van christelijke basisschool De Akker en openbare basisschool Prinses Irene, beide uit Gramsbergen, burgemeester Maarten Offinga. Zij kwamen samen bij het herdenkingsmonument voor het voormalig gemeentehuis. Daar spraken zij over de toenmalige burgemeester Van Voerst van Lynden en de impact van oorlog.

Vragen als ‘spreek je wel eens thuis, of met vriendjes of vriendinnetjes, over oorlog?’, ‘ben je bang dat oorlog hier zou kunnen komen?’ en ‘zou je zelf op durven staan om de mensen om je heen te beschermen?’ kwamen voorbij in het gesprek. De leerlingen legden samen met burgemeester Offinga en Maarten Willering, voorzitter van de Oranjevereniging Gramsbergen e.o. een krans en een bloemstuk bij het monument.

 

Avondherdenking in Boomhofkerk

’s Avonds was er de herdenkingsbijeenkomst in de Boomhofkerk. Daar vertelde voorzitter Maarten Willering over de gesneuvelden uit Gramsbergen en Ane aan de vooravond van de bevrijding van Gramsbergen. Raadslid Max Bakhuis besteedde in zijn bijdrage aandacht aan de kwetsbaarheid van de vrijheid die wij nu kennen en droeg een gedicht voor. De bijeenkomst werd muzikaal ondersteund door Lynn Bril en Pepijn Gerrits. Leerlingen van obs Prinses Irene en cbs De Akker droegen gedichten voor die ons stil lieten staan bij de verschrikkingen van oorlog en geweld en de waarde van vrijheid die wij in Nederland nu hebben.

 

Twee minuten stilte op begraafplaats

Na de herdenkingsbijeenkomst liepen veel Gramsbergers mee naar het oorlogsmonument op de begraafplaats aan de Anerdijk. Hier werd om 20.00 uur twee minuten stilgestaan en de slachtoffers herdacht. Muziekvereniging SDG Ane begeleidde hierna het zingen van het Wilhelmus en ondersteunde muzikaal de herdenking. Na het voordragen van een gedicht werd door de aanwezigen een krans en bloemen gelegd ter nagedachtenis aan hen die vielen voor onze vrijheid.


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS
Bron: Oranjevereniging Gramsbergen e.o

Gerelateerde berichten