De smaak van de middeleeuwen

Wie letterlijk een vleugje middeleeuwen wil proeven, kan daarvoor op zaterdag 9 september terecht in de Kloostertuin in Sibculo. ‘s Ochtends organiseert de Stichting Klooster Sibculo daar een proeverij met producten uit de Kloostertuin. ’s Middags is er een bierproeverij met diverse Kloosterbieren.

Open Monumentendag, op 9 en 10 september, heeft dit jaar als thema ‘Levend Erfgoed’, oftewel immaterieel erfgoed: vaardigheden en tradities die het waard zijn te bewaren, zoals verhalen vertellen, circustheater en rootsmuziek, maar ook ambachten als het bakken van brood, het brouwen van bier en meer.

De Stichting Klooster Sibculo kan met dit thema prima uit de voeten. In de Kloostertuin, een stukje Levend Erfgoed op zich, kunnen bezoekers tussen 11.00 en 13.00 uur allerlei lekkers proeven. Bij de bereiding van de lekkernijen is gretig gebruik gemaakt van ingrediënten die afkomstig zijn uit de Kloostertuin. Met vergeten groenten als pastinaak, maar ook boontjes, mosterd, diverse kruiden en andere typische kloostertuinproducten is een afwisselend ‘menu’ samengesteld. Bezoekers kunnen de verschillende producten proeven voor 1 euro per ‘gerecht’.

Bierproeverij

’s Middags is de Kloostertuin het toneel van een Kloosterbierproeverij. Gerben Schipper van Scheepsrecht Bierbrouwerij neemt de deelnemers mee in de geschiedenis van bier in de kloosters van vroeger en vertelt over het plezier én de noodzaak van bier voor kloosters vandaag de dag. Deelnemers kunnen vier trappisten- en andere kloosterbieren proeven, waaronder Galilea Maior Dubbel die Schipper brouwt als hommage aan het voormalige klooster in Sibculo.

Deelname kost 15,95 euro. Drinkt u geen bier, maar bent u wel geïnteresseerd in de geschiedenis van de kloosterbieren, dan kunt u deelnemen voor 5 euro. Aanmelden voor de bierproeverij kan tot en met 5 september via info@kloostersibculo.nl. Geef daarbij aan of u de bieren wel of niet wilt proeven.

Ambachten

In Museum Zichtbaar Verleden komt het thema ‘Levend Erfgoed’ tot uiting in een expositie over ambachten. De genealogiegroep is aanwezig in de tent bij het museum. Hier is ook koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar. Het museum en de tent zijn open van 10.00 tot 16.00 uur.


Tekstverwerking: Arjen Roelofs, Omroep NOOS
Foto: Stichting Klooster Sibculo

Gerelateerde berichten