Avond over Moderne Devotie in Sibculo

In Museum Zichtbaar Verleden in Sibculo staat op dinsdag 28 februari de Moderne Devotie centraal. Vanaf 20.00 uur verzorgt Mink de Vries, initiator van de Actuele Moderne Devotiebeweging, een lezing.

Mink de Vries besteedt in zijn lezing aandacht aan de betekenis van de Actuele Moderne Devotiebeweging. De lezing gaat over deze middeleeuwse hervormingsbeweging voor heel Nederland. Maar ook hoe het kleine Sibculo daarin een grote rol speelde.

De Moderne Devotie is een hervormingsbeweging binnen de Katholieke Kerk. De beweging heeft in tweehonderd jaar al veel invloed gehad in een heel groot deel van Nederland. Wel in positieve zin. De afgelopen jaren groeit de bekendheid van de Moderne Devotie beweging. De grondlegger van de Moderne Devotie is Geert Grote. Hij werd in 1340 in Deventer geboren als telg uit een rijke handelsfamilie.  De Actuele Moderne Devotiebeweging timmert stevig aan de weg.

Steeds meer mensen uit Nederland ontdekken dat de Moderne Devotie beweging verankerd is in de identiteit van het hele land. Met name wanneer ze in Deventer of Zwolle zijn. De provincie Overijssel is de bakermat van deze beweging.

 

Klooster in Sibculo

De plaats Sibculo kent een lange geschiedenis. Er heeft een klooster gestaan van de Cisterciënzers. Dit klooster is gesticht door de Moderne Devoten. Vanuit Sibculo is een samenwerkingsverband ontstaan tussen wel twintig kloosters. Deze Colligatie van Sibculo bestond uit hervormde kloosters, aangesloten bij de Moderne Devotie Beweging.

 

Actueler dan ooit

De Moderne Devotie kent een rijke geschiedenis en heeft misschien in de 750 jaar (1373-2023) dat ze aanwezig is in Nederland meer invloed gehad dan de Hanze. Belangrijke waarden uit deze beweging zijn nu weer terug te vinden in de huidige samenleving. Waarden zoals verbinding, zorg, gemeenschap, talentontwikkeling, ruimte voor ieder mens en samengaan voor een overstijgend doel met respect voor, en gebruikmakend van, de kracht en eigenwaarde van de ander. Met recht stelt De Vries daarom: “Moderne Devotie, actueler dan ooit!”

 

De historische vereniging heet iedereen van harte welkom om deze bijzondere avond, met een historisch, en ook zeer actueel tintje, bij te wonen. De coördinator van de Actuele Moderne Devotie Beweging, Mink de Vries, houdt u een spiegel voor met betrekking tot uw eigen identiteit, de identiteit van de streek, en van Nederland.

 

Locatie: Museum Zichtbaar Verleden, Kloosterdijk 178b, Sibculo
Aanvang:  20.00 uur, inloop vanaf 19.30 uur
Entree: 3 euro
Dinsdag 28 februari 2023


Tekstverwerking: Tineke Eilander, Omroep NOOS

Gerelateerde artikelen